Seks in populaire films wordt steeds zeldzamer

News
vrijdag, 03 mei 2024 om 20:00
movie camera
Hollywood wordt steeds preutser. Uit onderzoek blijkt dat de populairste films steeds minder seksscènes bevatten dan voorheen.
Voor veel films is een romantische relatie een veelvoorkomend onderwerp. Zelfs in de meest explosieve films is er vaak wel een love interest voor het hoofdpersonage. Maar dat betekent niet dat die relatie ook altijd uitloopt op seks. Ten minste, niet op het witte doek om te aanschouwen voor de kijker.
Stephen Follows heeft, in samenwerking met The Economist, onderzoek gedaan naar de trend van seksscènes in films. Er is daarbij gekeken naar 250 populairste films van 2000 tot 2023. Uit het onderzoek blijkt dat seks steeds schaarser wordt in grote films.
Met name in actiefilms is een ‘klassieke’ seksscene vrijwel niet meer te vinden. Het genre heeft te maken met een afname van maar liefst 70 procent en in thrillers is het aantal met ongeveer de helft afgenomen. Niet heel verrassend is bij romantische films de lichtste daling te zien, maar ook in dat genre zijn er bijna 20 procent minder seksscènes te vinden dan in 2000.

Seks is de uitzondering

De afname van het aantal seksscènes komt niet doordat er minder zonden op het witte doeken worden afgebeeld. De hoeveelheid geweld is nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van 2000 en drugs en gescheld zijn met minder dan 10 procent afgenomen.
Volgens het onderzoek zijn er verschillende mogelijke oorzaken voor de trend. Zo verandert de smaak van kijkers met de opkomst van nieuwe generaties, is er een verandering in culturele normen, wordt er meer rekening gehouden met potentiële censuur of hoge ratings in landen, meer gerichte content door streamingdiensten en het aanbod van seksuele content op andere platformen.
Daarnaast is er ook een opkomst geweest van intimiteitscoördinatoren, die seksscènes op de set in goede banen moeten leiden. Met meer tijd, aandacht en geld wat er in de scènes gestoken moet worden, lijken productiemaatschappijen nu beter te kijken of seks ook daadwerkelijk nodig is om het verhaal te vertellen.