Het zal je niet zijn ontgaan dat
LEGO een best prijzig speelgoed kan zijn. Het is gelukkig ook redelijk vaak in de aanbieding, maar dat helpt je alleen bij nieuwe sets. Zou jij deze gigantisch dure set kopen?
LEGO-sets gaan uiteindelijk uit de handel en het kan handig zijn om
goed op te letten wanneer dat gebeurt met een set die je op het oog hebt. Want als hij eenmaal niet meer gemaakt wordt, is de kans vrij groot dat hij enorm in waarde stijgt. Neem bijvoorbeeld de UCS Super Star Destroyer uit 2011.
Dit vlaggenschip uit Star Wars is nu
gewoon te vinden bij bol, maar de prijs liegt er niet om. Hij moet bijna 2000 euro kosten. Niet veel daaronder vind je
nog meer sets voor exorbitante bedragen van ruim over de duizend euro. Zelfs de duurste LEGO-sets gaan met hun adviesprijs niet over de drie cijfers voor de komma heen.
Zijn dit de duurste LEGO-sets die je kunt kopen?
Als je de waarde van een set bepaalt op basis van hoeveel je per steentje betaalt, zijn sets als de Super Star Destroyer natuurlijk compleet uit verhouding. Je verwacht misschien zelfs dat het de duurste set is die je kunt kopen. Maar hoewel het waarschijnlijk niet snel duurder zal worden bij een bekende winkel als bol, kan het nog veel erger.
Wanneer LEGO maar zeldzaam genoeg is, lijkt er nauwelijks een grens te zitten aan hoeveel het waard is. Ja, de Super Star Destroyer is bijna 2000 euro, maar het is in ieder geval nog een set van meer dan 3000 steentjes. Dat kunnen we niet zeggen van sommige andere producten.
Exclusives worden verzamelitems
De Super Star Destroyer heeft namelijk een groot voordeel. Hij is lang uit de handel, maar was niet exclusief toen hij nieuw was. Ze zullen niet bij bosses in omloop zijn, maar ze zijn in omloop. Dat kan niet gezegd worden van bijvoorbeeld items die zeer exclusief zijn uitgedeeld.
Het komt bijvoorbeeld voor dat een set alleen tijdens een evenement als Comic Con of de New York Toy Fair wordt uitgedeeld. Van een heel klein setje dat de Harrison Ford-personages Indiana Jones en Han Solo in elkaar laat “transformeren” bestaan er bijvoorbeeld maar 100. De website
Brick Economy schat deze set van 56 steentjes op ruim 7600 euro.
Een
Cloud City set uit 2003 is van ongeveer 90 euro naar ongeveer 6500 gegaan en een
kasteel uit 1978 kostte eerst 43 euro en kan nu wel 9700 opleveren. Maar een
Spider-Man minifiguurtje waarvan er in 2013 350 exemplaren werden verloot onder Comic Con-bezoekers slaat alles. Voor dit figuurtje, dat uit geen enkel ander onderdeel bestaat dan benen, romp en hoofd, moet je nu 13.200 euro betalen. Dat is de laagste prijs.
LEGO kan een investering zijn
Dit soort prijzen zijn de reden dat sommige mensen LEGO als een investering zien, net zoals bijvoorbeeld zeldzame ongeopende whisky’s. Als je de Super Star Destroyer nu voor 2000 euro koopt, kun je hem later in dezelfde ongeopende staat misschien wel voor nog veel meer weer verkopen. Ook kun je proberen om iets waarvan je verwacht dat het populair wordt te kopen vlak voor het uit de handel gaat.
Maar zelfs als je de doos openmaakt en de set bouwt, is dat met al deze context misschien iets beter te verantwoorden. Voor een keer 2000 euro betalen voor iets wat je graag wil bouwen valt wel mee als je het vergelijkt met 15.000 neertellen voor één Spider-Man figuurtje.