Resident Evil-maker slachtoffer van review-bombing

News
dinsdag, 16 januari 2024 om 11:00
monster hunter worldf1576701278
Als je de afgelopen tijd hebt gekeken naar bijvoorbeeld Resident Evil, Monster Hunter of een andere Capcom-game op Steam, heb je misschien veel negatieve reviews gezien. Veel games van Capcom zijn momenteel het slachtoffer van review-bombing. Ze worden namelijk veranderd op een manier die weinig spelers kunnen waarderen.
Mods zijn voor sommige mensen een belangrijke reden om op PC te spelen, maar Capcom is daar niet blij mee. Afgelopen najaar zei het bedrijf zelfs dat mods hetzelfde zijn als valsspelen. Sindskort onderneemt de ontwikkelaar ook actie tegen mods, door een software genaamd Enigma toe te voegen aan zijn games.
Door deze software kunnen spelers niet bij de juiste bestanden van een game om te kunnen modden, maar Enigma heeft ook andere toepassingen. De software kan namelijk gebruikt worden als Digital Rights Management (DRM), om piraterij te voorkomen. Veel DRM-software heeft de reputatie dat het de performance van games schaadt, dus de plotselinge toevoeging van Enigma aan games die soms al meer dan tien jaar uit zijn is voor veel spelers reden om mee te doen aan een review-bombing.
Recente reviews voor games als Resident Evil en Monster Hunter, maar ook Street Fighter en Marvel vs. Capcom zijn dan ook veelal negatief. Ze hebben het bovendien allemaal over Enigma, al is het om verschillende redenen. Sommige reviews doen hun beklag dat modding niet meer mogelijk is of dat de performance van games achteruit gaat. In andere gevallen wordt geklaagd dat de Enigma “malware” zonder waarschuwing wordt toegevoegd jaren nadat de game gekocht is.

Maakt Enigma Capcom-games slechter?

Claims dat DRM de performance van games schaadt kunnen moeilijk zijn om te bewijzen of ontkrachten. Volgens Gamesradar draait in ieder geval Resident Evil Revelations even goed na de toevoeging van Enigma als ervoor. Dat wil alleen niet zeggen dat er geen andere games zijn waarbij er wel problemen voorkomen.