'Racistische' aflevering Fawlty Towers weer terug online

News
maandag, 15 juni 2020 om 15:00
Eén aflevering van Fawlty Towers was door de BBC offline gehaald, nadat potentieel racistische media onder een vergrootglas kwam te liggen na de Black Lives Matter protesten in de Verenigde Staten. Na veel kritiek staat de aflevering nu weer terug online.
De Black Lives Matter protesten hebben veel invloed gehad op programmamakers en zenders. Zo besloot een zender in de Verenigde Staten om een televisieserie over politieagenten voorlopig niet uit te zenden, terwijl Netflix de Britse serie Little Britain van de streamingdienst heeft verwijderd. In de serie zit namelijk een terugkerend personage met een blackface en ook de makers hebben er tegenwoordig spijt van. Zij begrijpen de beslissing van Netflix dan ook volledig.
Dat kan niet gezegd worden van John Cleese, die de hoofdrol vertolkte in en schrijver was van de komedieserie Fawlty Towers. De BBC haalde een bekende en geliefde aflevering offline, omdat die door de zender als racistisch werd beschouwd. In de aflevering maakt de Majoor namelijk een denigrerende opmerking over het cricketteam van de Brits-Canarische Eilanden. Volgens John Cleese wordt juist de Majoor belachelijk gemaakt in de scene en is de serie kritisch op racisme.

Don’t mention the war

Naast Cleese kwam er nog meer kritiek op de beslissing van de BBC. Het Britse instituut heeft daarom besloten om de aflevering toch wel weer aan te bieden. Wel zal er in het vervolg een waarschuwing bij de aflevering staan.
Veel fans zullen blij zijn dat ‘The Germans’ weer te zien is, want de aflevering wordt gezien als één van de beste van de serie. Basil Fawlty, het karakter van Cleese, krijgt daarin Duitse gasten op bezoek in zijn hotel en mag niet ‘de oorlog’ ter sprake brengen. Dat blijkt alleen behoorlijk lastig voor de uitgesproken Basil, helemaal omdat hij lijdt aan een hersenschudding.

Populair Nieuws