PUBG-ontwikkelaar klaagt Apple, Google en studio van PUBG-kloon aan

News
vrijdag, 14 januari 2022 om 9:30
pubg battlegroundsf1642148825
Krafton, de ontwikkelaar van onder andere PUBG, is een oorlog begonnen in de rechtszaal. Het bedrijf klaagt nu namelijk Apple, Google en de ontwikkelaar van de mobiele game Free Fire aan.
Op maandag is er officieel een aanklacht ingediend bij de rechtbank van Californië tegen Apple, Google en ontwikkelaar Garena. De reden voor de juridische strijd is dat Krafton claimt dat de mobiele games Free Fire en Free Fire Max overduidelijke kopieën zijn van PlayerUnknown’s Battlegrounds, beter bekend als PUBG. Apple en Google worden aangeklaagd, omdat zij de games uitgeven op respectievelijk de App Store en Play Store. Google wordt er bovendien van beschuldigd dat het video’s host op YouTube van de game en ook een Chinese live-action film die ‘PUBG duidelijk kopieert’.
Krafton stelt dat Garena ‘honderden miljoenen dollars’ heeft verdiend aan sales in de apps en dat Google en Apple ook ‘een substantieel bedrag aan omzet hebben gemaakt over de distributie van Free Fire’. Volgens analistenbureau Sensor Tower hebben spelers maar liefst 1,1 miljard dollar uitgegeven in de game in 2021 alleen al, dat meldt het bedrijf aan The Verge.

Geen gehoor gegeven aan verzoek PUBG-ontwikkelaar

De aanklacht komt niet plotseling uit de lucht vallen. Krafton claimt namelijk op 21 december al een paar acties hebben ondernomen. Zo heeft het Garena nadrukkelijk gevraagd om ‘direct met de exploitatie van Free Fire en Free Fire Max te stoppen’ en ook aan Apple en Google gevraagd om de game niet meer uit te geven. Aangezien de apps nog op beide stores staan, is er dus geen gehoor gegeven aan het verzoek.
Jason Golz, een woordvoerder van Garena’s moederbedrijf Sea, heeft aan The Verge laten weten dat de claims van Krafton ‘ongegrond’ zijn.