PSVR 2 zal niet compatible zijn met oude PSVR games

News
maandag, 19 september 2022 om 11:00
playstation vr2 psvr 2f1667459034
Begin volgend jaar moet de PSVR 2 in de winkels liggen en na het succes van de PSVR wordt door velen reikhalzend uitgekeken naar de opvolger. De PSVR 2 zal echter niet zonder meer gebruik kunnen maken van de bestaande VR catalogus: de PSVR 2 is niet compatibel met de games voor PSVR. Gelukkig is er ook positief nieuws te melden.
Virtual Reality is een flinke groeimarkt. Hoewel velen het dragen van een VR bril nog als een gimmick zien, is de markt voor VR headsets en VR games enorm gegroeid. Naast de Quest van Meta (en voorheen Oculus) is Sony erg succesvol geweest met de eerste versie van de PlayStation VR bril. Doordat deze gebruik kon maken van de PS4 console was deze headset relatief goedkoop. Intussen is deze headset ruim 5 miljoen keer over de toonbank gegaan. Genoeg reden dus voor Sony om aan een opvolger te werken.
Die opvolger is inmiddels gepresenteerd en hoewel we nog geen officiële releasedatum hebben moet deze eind dit jaar of begin volgend jaar in de schappen te vinden zijn. Inmiddels komt ook de informatie rond de PSVR 2 los. Zo weten we inmiddels dat de headset gepaard gaat met een eigen set controllers en verbonden zal zijn met slechts één draad.
Nu is daar een wat minder bericht bij gekomen. De PSVR 2 zal namelijk niet compatibel zijn met de oude PSVR, wat betekent dat games die ontwikkeld zijn voor de PSVR niet zonder meer met de PSVR 2 te spelen zullen zijn. Dit heeft Sony verklaard bij monde van Hideaki Nishino in een podcast die op het PlayStation blog verschenen is.
Volgens Nishino biedt de PSVR 2 een compleet andere ervaring met een veel hogere resolutie, haptic feedback en adaptive triggers, dat de aanpak voor ontwikkelaars compleet anders is, waardoor het niet mogelijk zou zijn dit direct compatibel te maken.
Dit betekent dus voor eigenaren van een PSVR headset die denken over een upgrade naar de PSVR 2, dat zij een nieuwe start met hun VR games collectie zullen moeten beginnen.
star wars squadronsf1634200069

Geen backwards compatibiliteit, toch ook goed nieuws

De PSVR 2 zal dus niet backwards compatibel zijn met de huidige PSVR. Toch had Nishino ook goed nieuws te melden. Voor veel games worden momenteel patches ontwikkeld zodat deze alsnog voor de PSVR 2 geschikt zullen zijn. Met name recente en grotere titels zoals Beatsaber en Star Wars Squadrons zullen dus naar alle waarschijnlijkheid toch gewoon speelbaar zijn.
De nieuwe VR-headset moet voor een compleet nieuwe ervaring gaan zorgen door je nog meer onder te gaan dompelen in VR-games. De controllers zijn volledig nieuw en zijn voorzien van alle nieuwe snufjes die we ook al van de DualSense kennen, inclusief adaptieve triggers waardoor je nog meer in de game zit. Als je dus iets oppakt in een spel, zal het veel realistischer aanvoelen dan de voorgaande PlayStation VR. Ook haptische feedback zullen we in de controllers terug gaan zien.
Hoewel de PSVR een technisch mooi apparaat is, heeft het een gebrek aan AAA games. Voor PSVR 2 is het gebrek aan backwards compatibilty helpt daar niet bij. Toch is de verwachting dat er veel nieuwe games in ontwikkeling zij, mede gestimuleerd doordat Sony ontwikkelaars zou aanmoedigen om meer AAA games te maken voor de PS5 VR-bril. Wanneer het apparaat uit moet komen is nog steeds onbekend.