PS5 wordt niet meer met verlies verkocht door Sony

News
donderdag, 05 augustus 2021 om 9:00
playstation 5 thumbf1624433855
Een nieuwe console lanceren is altijd een dure onderneming voor een fabrikant. De nieuwe modellen wordt vaak namelijk initieel met verlies verkocht. Voor de PS5 is dat nu niet meer het geval, meldt Sony.
Hoewel grote partijen als Sony en Microsoft een stuk goedkoper onderdelen kunnen inkopen bij bijvoorbeeld processor- en GPU-makers als AMD, is het voor zulke bedrijven alsnog duur om een console te maken. De meeste consoles worden aan het begin van de life cycle dan ook met verlies verkocht.
Voor de PlayStation 5 is dat nu niet meer het geval. Ten minste, de 499 euro kostende Disc Edition. De All Digital Edition wordt momenteel nog wel met verlies verkocht. Dat vertelt de CFO van Sony, Hiroki Totoki, tijdens de presentatie van de laatste kwartaalcijfers. Volgens de topman zal de All Digital Edition binnenkort ook met winst worden verkocht, dankzij extra hardware verkopen zoals extra accessoires.
De PS5 maakt nu een stuk sneller winst dan de PlayStation 3 dat deed. Voor die console duurde het namelijk jaren voordat er geld werd verloren op elke sale. Eén van de redenen daarvoor is dat de PS3 een zelfgemaakte architectuur had. De PlayStation 4 was daarentegen juist iets sneller dan de PS5. Die console had maar zes maanden nodig om winstgevend te zijn.

Sterke verkoopcijfers voor de PS5

Naast de positieve cijfers als het gaat om de productiekosten van de PlayStation 5, doet de next-gen console van Sony ook op andere gebieden goede zaken. Het bedrijf heeft recent namelijk nog gemeld dat de PS5 de snelste verkopende PlayStation aller tijden is. Het apparaat is in juli al de 10 miljoen verkopen gepasseerd, wat een maandje sneller was dan de PlayStation 4.