PS1 games op PS Plus zijn beter in Japan

News
donderdag, 02 juni 2022 om 13:00
ps plus ps4 tras ps5f1601890176
PS Plus staat op het punt om flink op de schop te gaan. Als onderdeel van het nieuwe PS Plus Premium abonnement kun je bijvoorbeeld allerlei klassieke games spelen. Het blijkt alleen dat we daarbij in Europa aan het kortste eind trekken vergeleken met bijvoorbeeld Japan.
De versies van klassieke PlayStation-games die we in Europa krijgen zijn dezelfde die hier oorspronkelijk zijn uitgegeven. Dat wil zeggen dat we de PAL-versies spelen. Geen probleem, zou je zeggen, maar deze versies zijn op technisch gebied anders dan de NTSC-versies die uitkwamen in Japan en Noord Amerika.
Oudere PAL-games draaien om technische redenen op 50 Hz, terwijl ze voor 60 Hz zijn ontwikkeld. Games werden maar zelden aangepast op de 50 Hz die in Europa de standaard is, waardoor veel Europese versies van games langzamer draaien dan de ontwikkelaars eigenlijk bedoeld hadden. Het zijn deze tragere versies die we in Europa kunnen spelen via PS Plus.
Maar Twitter-gebruiker The_Marmolade heeft ontdekt dat de PS1 games voor de Japanse PS Plus gewoon op 60 Hz draaien en dus de bedoelde snelheid hebben. Dat zou kunnen betekenen dat Sony ook wereldwijd waar mogelijk de NTSC versie van klassieke games gaat gebruiken. Dat is alleen niet bevestigd, dus het lijkt erop dat we in Europa vastzitten aan de tragere PAL-versies.

Wanneer komt het nieuwe PS Plus naar Nederland?

Hoe de klassieke games van PS Plus Premium in Europa draaien gaan we in de loop van deze maand merken. Het vernieuwde PS Plus wordt namelijk op dit moment langzaam uitgerold over de hele wereld. Nederland is op 22 juni aan de beurt.