Populariteit Netflix drastisch afgenomen

News
zondag, 08 oktober 2023 om 13:00
pexels freestocksorg 987586 3f1625843971
Netflix heeft recentelijk verschillende wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot het delen van accounts en de abonnementskosten. Deze beslissingen lijken nu een negatief effect te hebben op de populariteit van de streamingdienst.
Uit een jaarlijks onderzoek van Whip Media onder klanten in de Verenigde Staten blijkt dat Netflix nu op de zesde plaats staat in termen van klanttevredenheid. In 2022 stond Netflix nog op de vierde plaats, en weer een jaar eerder stond de dienst zelfs op de tweede plaats. De tevredenheid in Nederland is in dit onderzoek niet onderzocht. Hoewel er wereldwijde trends zijn, kan het dus zijn dat de klanttevredenheid hier anders is.
De belangrijkste redenen voor de mindere tevredenheid over Netflix in de VS lijken te liggen in de maatregelen om het delen van wachtwoorden tegen te gaan en de verhoging van de abonnementsprijzen. Het is afwachten hoe abonnees zullen reageren op eventuele toekomstige prijsverhogingen, maar het zal waarschijnlijk niet goed in de smaak vallen. Helemaal met het oog op de grote hoeveelheid aan streamingdiensten vandaag de dag en de bijkomende kosten.

Welke streamingdiensten zijn beoordeeld?

In het onderzoek werden in totaal acht streamingdiensten beoordeeld. Netflix bevindt zich nu op de zesde plaats, achter Apple TV+ en Paramount+, maar nog boven diensten als Prime Video en Peacock. Laastgenoemde en Paramount+ zijn niet beschikbaar in Nederland, maar zijn die samen gelanceerd als SkyShowtime.
HBO Max, dat vorig jaar ook is gelanceerd in Nederland en hier meteen vrij populair is, wordt als koploper beschouwd in dit onderzoek. De streamingdienst heeft de meest tevreden abonnees. HBO Max heeft een catalogus met veel prijswinnende series, waaronder klassiekers als The Sopranos, The Wire en Oz. En natuurlijk staan er ook nieuwere series op zoals The Last of Us, Succession, House of the Dragon en The White Lotus.