Populair woordspel Wordle heeft nu ook een Friese variant

News
dinsdag, 22 februari 2022 om 12:30
wordlef1643704613
Het populaire spel Wordle heeft er opnieuw een nieuwe variant bij. Naast een Nederlandse variant is er namelijk ook een versie waarin je Friese woorden moet raden. Dit meldt NU.nl
Wie een beetje actief is op Twitter zal het vast niet ontgaan zijn dat er een nieuwe trend is: Wordle. Dit Lingo-achtige spel heeft velen in zijn ban, en de resultaten worden in de vorm van zwarte, gele en groene blokjes dan ook massaal op Twitter en andere social media gedeeld.
Net als in Lingo moet je bij Wordle woorden van vijf letters raden. Bij elke poging geeft het spel aan welke letters wel of niet in het woord zitten, en of ze op de juiste plek staan. Spelers moeten het woord binnen zes pogingen raden.
Dit succes leidde natuurlijk tot een aantal spin-offs. Vorige maand kwam student Jelle Besseling met een Nederlandse versie van het populaire spel: Woordle. Het spel had hij in één dag gemaakt. Nu komt Besseling ook met een Friese variant, genaamd Wurdl.

Meer letters op het toetsenbord

Het toetsenbord van de Friese versie had uiteraard een uitbreiding nodig met lettertekens die vaak in de Friese taal worden gebruikt. Zo vind je bijvoorbeeld de ê, de â en de ú. Besseling heeft Wurdle ontwikkeld met Buro KLEI, de Fryske Akademy en Afûk, een organisatie die de Friese taal promoot.
De originele Wordle is zó populair, dat The New York Times het spel heeft overgenomen van de oorspronkelijke bedenker. De krant drukt fans op het hart dat het spel gratis zal blijven en er geen veranderingen aan de gameplay zullen worden gemaakt.

Populair Nieuws