Pathé Tuschinski viert 100 jaar met iconische, Nederlandse films

News
dinsdag, 12 oktober 2021 om 11:00
Op 23 en 24 oktober viert bioscoop Pathé Tuschinski zijn honderdjarige bestaan. Om dat te vieren brengt de bioscoop een aantal bekende Nederlandse films terug naar het witte doek. Uiteraard kunnen de films Soldaat van Oranje en Turks Fruit niet ontbreken.
Turks Fruit en Soldaat van Oranje zijn twee van de bekendste films die in Nederland gemaakt zijn. In de bioscoop draaien ze niet meer, en ook op streamingdiensten zijn ze niet te verkrijgen. De films zijn dan ook wel al vrij oud. Turks Fruit kwam uit in 1973 en Soldaat van Oranje in 1977. De wereldpremières van de twee films werden in bioscoop Tuschinski gehouden, en daarom brengt de bioscoop de films op gepaste wijze terug om het jubileum te vieren.
Nederland komt steeds vaker voorbij als het aankomt op films. Zo zijn De Veroordeling en De Slag om De Schelde de recentere hits van Nederlandse bodem. De woordvoerder van de Pathé liet het volgende weten: “We zijn al een jaar bezig geweest om beide iconische Nederlandse films te regelen voor het 100-jarige jubileum. Dit was enorm lastig omdat er geen digitale versie voor de bios beschikbaar is. Na lange voorbereidingen en dankzij hulp van René Mioch hebben we dit toch voor elkaar weten te krijgen.”

Waar gaan deze twee films over?

De film Turks Fruit gaat over een kunstschilder en zijn geliefde Olga. Het is gebaseerd op op de roman van Jan Wolkers. De film kreeg een Oscarnominatie en in 1999 werd deze film uitgeroepen tot beste Nederlandse film van de eeuw.
Soldaat van Oranje is zowel een film als een musical die gebaseerd is op de biografie van Erik Hazelhoff Roelfzema. De musical is in Nederland een groot succes, en wordt elk jaar verlengd. Soldaat van Oranje gaat over een groep Leidse studenten die besluiten om na de Duitse inval het verzet in te gaan. Elk lid uit deze studenten groep heeft zijn eigen mening en gaat zijn eigen pad. De film zorgde ervoor dat de acteurs Hauer en Jeroen Krabbe een grote doorbraak kregen in Hollywood.