Pas op! WhatsApp fraude stijgt enorm de laatste weken

  WhatsApp fraude komt de laatste tijd steeds meer voor volgens banken. De Betaalvereniging Nederland heeft NU.nl laten weten dat de het aantal meldingen de laatste weken met tientallen procenten is toegenomen. WhatsApp fraude zorgt voor een derde van alle meldingen over phishing en bankpasfraude.

  Baken waarschuwen voor een forse stijging in het aantal fraudeurs dat via WhatsApp te werk gaat. De Betaalvereniging Nederland stelt dat hackers via sociale media of door het hacken van gegevens alles over slachtoffers te weten komt. Vervolgens nemen de boeven contact op met bekenden van het slachtoffer en stellen ze niet bij hun eigen telefoon te kunnen komen. De criminelen zeggen daarom een ander nummer gebruiken en geld nodig te hebben.

  Door middel van deze truc hebben slachtoffers gezamenlijk al duizenden euro's overgemaakt naar de hackers. De Betaalvereniging Nederland benadrukt dan ook nooit geld over te maken naar personen die ze niet gesproken hebben of niet herkennen.

  Verdubbelde schade

  In het afgelopen jaar is de totale schade van phishing en bankpasfraude meer dan verdubbeld. Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) blijkt dat er in 2018 3,81 miljoen euro schade was. In 2019 stond de teller op 7,94 miljoen euro.

  Dit heeft mogelijk te maken met de werkwijze van de fraudeurs. Die gaan namelijk slimmer te werk, want volgens de verschillende organisaties wordt er ingespeeld op actualiteiten. Fraudeurs spelen nu bijvoorbeeld in op de coronacrisis en bedenken allerlei trucs om mensen hun bankpas en/of geld af te troggelen.

  Met deze tips kun je voorkomen dat je slachtoffer raakt van diefstal via WhatsApp.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.