Oude Android toestellen kunnen straks niet meer op Google inloggen

News
dinsdag, 03 augustus 2021 om 9:00
android p releasedatum en features 131395
Oude Android telefoons met de Gingerbread software (2.3.7) moeten het straks zonder Google doen. Dat meldt het bedrijf in een hulpdocument. Vanaf september stopt de ondersteuning voor deze toestellen.
Het besturingssysteem Gingerbread werd gebruikt bij toestellen die ongeveer tien jaar geleden verschenen. Iedereen met een toestel dat nog van die tijd is, zal binnenkort moeten overschakelen naar een nieuwe softwareversie en waarschijnlijk een nieuw toestel. Althans, als ze gebruik willen blijven maken van de Google diensten zoals Gmail, YouTube en Maps. Het bedrijf trekt namelijk de stekker uit de ondersteuning voor deze Android-software (en lagere versies), waardoor inloggen na 27 september niet meer mogelijk is.
De ondersteuning stopt 'vanwege de constante ontwikkelingen om gebruikers veilig te houden', aldus Google. Via webbrowsers kunnen gebruikers wel gewoon inloggen op Google diensten. Toestellen met Android 3 of hoger kunnen voorlopig wel blijven inloggen op de Google diensten, als zal dit waarschijnlijk ook een keer stoppen. Vooral lagere versies lopen het risico hun ondersteuning relatief snel kwijt te raken.

Android Gingerbread zwaar verouderde software met veiligheidsrisico's

Dat de Android-versie die Google nu niet meer gaat ondersteunen uiteindelijk niet meer in kan loggen en eind september 'onveilig' is, komt niet uit de lucht vallen. Intussen zijn we al tien jaar verder sinds de release van de software. Hackers botvieren hun lusten op van alles dat ze kunnen vinden en een software van deze leeftijd is een makkelijk doelwit. Daarnaast is Android versie 12 onderweg. De Android Gingerbread-software is dan ook niet meer waterdicht tegen aanvallen van buitenaf te noemen.