Oud-Microsoft-baas wilde Cortana liever Bingo noemen

News
woensdag, 22 december 2021 om 14:30
Voormalig Microsoft-baas Steve Ballmer wilde spraakassistent Cortana eigenlijk Bingo noemen. Uiteindelijk is de spraakassistent vernoemd naar een geliefd Halo-personage.
Steve Ballmer, voormalig Microsoft-baas, wilde Microsofts spraakassistent Bingo noemen, zodat het meer een Microsoft-merk zou krijgen. Dit heeft Sandeep Paruchuri, die jarenlang leiding gaf aan Microsofts productteam, bekendgemaakt in de Big Bets-nieuwsbrief.
In de nieuwsbrief deelde Paruchi het verhaal van hoe de AI-assistent van Microsoft aan haar naam is gekomen. Zo zei hij dat het afscheidscadeau van Ballmer de naam Bingo was, maar dat 'het team even heeft gewacht'. Opvolger Satya Nadella wilde namelijk liever een andere naam. Hij was het eens met het ontwikkellaarsteam en heeft uiteindelijk de spraakassistent Cortana genoemd.
De naam Cortana is ontleend aan een Halo-personage. Het personage is een kunstmatige intelligentie waarmee Master Chief door de reeks heen veel mee communiceert. Officieel zou de spraakassistent volgens Paruchiro eerst Alyx heten. Die naam is toen uitgelekt en werd niet goed ontvangen door het publiek. Daarom heeft Microsoft er uiteindelijk toch voor te kozen om een andere naam te gaan zoeken.

Wat kan je met Cortana?

In de nieuwsbrief van Big Bets worden er ook nog details gedeeld over hoe de assistent een van de belangrijkste reclamepunten werd voor het Windows Phone-platform. Cortana is in 2014 voor het eerst uitgebracht door Microsoft. De assistent kan herinneringen instellen, een stem herkennen, vragen beantwoorden met behulp van zoekmachine Bing, apps openen op je computer en nog veel meer. Niet iedereen is blij geweest met Cortana, helemaal omdat er in Windows 10 geen simpele methode was om de spraakassistent uit te schakelen.