Oud-Blizzard president heeft opvallend idee: "Ik wil studio's 10 dollar extra geven"

News
maandag, 15 april 2024 om 9:30
activision blizzard hqf1627465674
Mike Ybarra, de voormalig president van Blizzard, heeft een idee om ontwikkelaars te belonen voor goede games. Namelijk het laten betalen van fooien door tevreden spelers.
De laatste tijd is er veel onvrede over stijgende prijzen in de game-industrie. Veel nieuwe titels hebben een prijskaartje van maar liefst 70 euro (of zelfs 80 euro op online stores voor first party games) en dan proberen uitgevers ook nog meer geld te vangen. Bijvoorbeeld door het toevoegen van microtransacties, zoals recent in Dragon’s Dogma 2.
Ondanks die tendens heeft Mike Ybarra nu een opvallend idee geopperd. De recent vertrokken topman van Blizzard stelt namelijk voor dat spelers een fooi kunnen betalen als ze erg van een game hebben genoten. Dat heeft Ybarra laten weten in een post op X.

“Als ik een spel uitgespeeld heb, zijn er een paar die me versteld laten staan van hoe geweldig de ervaring was. Aan het einde van het spel heb ik vaak gedacht "Ik wou dat ik deze mensen nog eens $10 of $20 kon geven, want het was meer waard dan mijn eerste $70 en ze probeerden me niet elke seconde te belazeren".”

- Mike Ybarra

Games die het waard zijn

Als voorbeeld noemt Ybarra games als Baldur’s Gate 3, Red Dead Redemption 2, Horizon: Zero Dawn, Elden Ring en God of War. De voormalig topman weet dat 70 dollar ‘veel geld is’, maar een fooi-systeem is een optie waarvan Ybarra ‘wenste dat die aan het einde van de game beschikbaar was’. Sommige games zijn ‘zo speciaal’.
Het idee van Ybarra wordt door velen niet met open armen ontvangen. Zo stellen mensen dat de fooien waarschijnlijk verdwijnen in de zakken van de uitgever en niet bij de ontwikkelaars. Anderzijds stellen mensen voor om een game twee keer te kopen als ze er zo’n fan van zijn en het tweede exemplaar te geven aan een vriend.