Update - Ziekenhuizen ook onder vuur van DDoS-aanvallen

News
dinsdag, 24 maart 2020 om 13:20
code 1689066 1920f1594734544
Afgelopen week kampte onder meer Thuisbezorgd en MijnOverheid met problemen die hun websites ontoegankelijk maakten. De problemen zijn inmiddels verholpen, maar het blijft opvallend hoe het aantal DDoS-aanvallen stijgt.

Wat is DDoS?

Bij DDoS-aanvallen worden servers van websites bestookt, waardoor het voor bezoekers moeilijk of zelfs onmogelijk wordt om de website te bereiken. De website krijgt dan een hoge dosis aan data waardoor deze overbelast raakt.

MijnOverheid

Op MijnOverheid kunnen gebruikers berichten van de overheid inzien, of digitale post van de overheid lezen. In de Berichtenbox-app lezen gebruikers op hun smartphone de berichten die de overheid hen stuurt. De website was door de DDoS-aanval twee uur onbereikbaar.

Thuisbezorgd

Ook Thuisbezorgd was een slachtoffer van de DDoS-aanvallen. De problemen zijn inmiddels verholpen. Klanten kregen geen bestelbevestiging of het lukte hen helemaal niet om eten te bestellen via de bezorgdienst.
Door de maatregelen vanwege het coronavirus zijn alle restaurants dicht. Afhalen en bezorgen mag nog wel en daarom maken veel restaurants gebruik van de bezorgdiensten.
Thuisbezorgd liet eerder weten contactloos te bezorgen, om verspreiding van het COVID-19-virus te voorkomen. Bezorgers bellen bij de klant aan en leggen vervolgens de bezorgtas bij de deur van de klant.

Update - Ziekenhuizen ook onder vuur

De systemen van ziekenhuizen in Parijs waren afgelopen zondag slachtoffer van een DDoS-aanval. De DDoS-aanval verstoorde tijdelijk de toegang tot thuiswerkprogramma's en e-mail, aldus de Franse krant L'Express.
Ziekenhuizen spelen een belangrijke rol in de coronacrisis en er liggen momenteel 665 coronapatiënten in Parijs op de intensive care.
De aanval op ziekenhuisgroep Assistance Publique - Hôpitaux de Paris (APHP), dat uit 44 ziekenhuizen bestaat, duurde ongeveer een uur.