Oppo en OnePlus stoppen verkoop smartphones in Duitsland

News
dinsdag, 09 augustus 2022 om 17:00
oppo reno4f1601564099
Oppo en dochteronderneming OnePlus kunnen in Duitsland geen smartphones meer verkopen. Dat is het gevolg van een rechtszaak die de bedrijven hebben verloren. De bedrijven zouden patenten van Nokia schenden.
Telefoons van Oppo en OnePlus gebruikten Nokia-technologie om 4G en 5G signalen te verwerken. Daar hadden de beide bedrijven een licentie voor, maar na het verlopen van die licentie zijn ze aangeklaagd door Nokia. Als gevolg zijn de Duitse websites van Oppo en OnePlus aangepast en kun je via die sites nu geen telefoons meer kopen.
Volgens Oppo en OnePlus ligt de schuld hier bij Nokia. Tegenover Juve Patent en The Verge verklaren beide bedrijven dat Nokia naar de rechter stapte zodra de bestaande licentie verlopen was. De bedrijven vinden bovendien dat Nokia een veel te hoog bedrag vraag voor een verlenging van de licentie.
Oppo geeft aan dat het normaal gesproken patenten respecteert, aangezien het bedrijf zelf ook de nodige patenten heeft rondom 5G. De smartphonemaker wil graag blijven opereren in Duitsland en werkt samen alle relevante partijen om de verkoop van telefoons te kunnen hervatten. Klanten hoeven dus niet bang te zijn dat reeds gekochte telefoons ineens niet meer werken.

Kun je in Nederland nog smartphones van Oppo en OnePlus kopen?

Op het moment is de verkoop van telefoons alleen in Duitsland gestaakt: in Nederland is namelijk geen rechtszaak geweest. Hier kun je dus nog gewoon de smartphones van Oppo en OnePlus blijven kopen. Overigens is dat in Duitsland via derde partijen ook nog mogelijk.