Opmerkelijk: F1-auto Red Bull gekopieerd door ander team

News
vrijdag, 20 mei 2022 om 11:00
si202203110473 newsf1649344921
Het team van Aston Martin is opnieuw bezig met bedenkelijke praktijken in de Formule 1. De Britse equipe heeft namelijk een belangrijk gedeelte van de F1-auto van Red Bull Racing gekopieerd.
Voor de Grand Prix van Spanje komen altijd veel teams met één of meerdere upgrades aan de auto. Het Circuit de Barcelona-Catalunya wordt namelijk vaak als testcircuit gebruikt en de teams zijn dan ook zeer bekend met de baan, waardoor het vergelijken van data tussen oude en nieuwe onderdelen een stuk makkelijker is.
Ook Aston Martin heeft een grote upgrade geïntroduceerd voor AMR22B, maar die heeft wel heel veel opzien gebaard. Het team uit Silverstone heeft namelijk de sidepods en de vloer van de RB18 van Red Bull Racing gekopieerd. Op social media zijn ook al meteen veel memes over de nieuwe ‘Green Bull’ verschenen.
Het is ook niet de eerste keer dat Aston Martin zo’n stunt heeft uitgehaald. Toen het team nog Racing Point heette in 2020, verscheen het bij de eerste race van het seizoen met een kopie van de Mercedes van het jaar daarvoor. Uiteindelijk werd het team zwaar bestraft, maar alleen vanwege een gekopieerde brake duct, omdat dat onderdeel zelf ontwikkeld moet worden volgens de regels.

Wordt de kopieer-actie opnieuw bestraft?

Het is nog niet duidelijk of het kopieerwerk van Aston Martin letterlijk tegen de regels ingaat. Is dat wel het geval, dan kan het team opnieuw een zware straf krijgen, zoals het wegstrepen van alle behaalde punten met de illegale auto of zelfs erger. De vraag is daarnaast ook op de Red Bull-filosofie wel gaat werken voor Aston Martin, aangezien de andere onderdelen er niet specifiek zijn op afgestemd.
Velen vinden in ieder geval dat de nieuwe AMR22B ingaat tegen de spirit of the sport. De Formule 1 is immers geen spec series, zoals de Formule 2, waarbij elk team met dezelfde soort auto rondrijdt. Het gaat bij de sport niet alleen om de prestaties van de coureurs, maar ook om de prestaties van de teams om het maken van een zo snel mogelijk auto binnen de regels van de FIA.

Populair Nieuws