Opmerkelijk: Activision aangeklaagd voor discriminatie tegen 'oude, witte mannen'

News
maandag, 08 januari 2024 om 11:30
De laatste paar jaar is Activision Blizzard al meerdere keren aangeklaagd. Nu is er alleen wel een opvallende klacht bij gekomen. Het bedrijf wordt namelijk beschuldigd van discriminatie tegen ‘oude, witte mannen’.
Waar Activision Blizzard de afgelopen tijd problemen heeft gehad met aantijgingen over een giftige werkcultuur en discriminatie tegen vrouwen, moet de uitgever zich binnenkort waarschijnlijk voor iets heel anders rechtvaardigheden in de rechtbank. Het bedrijf is nu namelijk aangeklaagd door een voormalige topman voor het discrimineren van ouder en blank personeel. Dat meldt Law360.
De topman was sinds 2014 werkzaam voor Activision Blizzard en werd afgelopen augustus ontslagen tijdens een reorganisatie bij het bedrijf. Volgens de aanklacht zou Bobby Kotick tijdens een conferentie voor de top hebben gezegd dat het probleem bij de uitgever was dat er ‘teveel oude, witte mannen werken’.
Niet veel later zouden er meerdere executives zijn vertrokken, ‘mede door de ageist-opmerkingen van Kotick’. Na het vertrek zou de aanklager zijn aangeraden als vervanger voor één van de topposities, maar hij werd overgeslagen voor een jongere, niet-blanke medewerker, die vervolgens zijn manager werd. De manager zou vervolgens hebben gezorgd voor een ‘vijandelijke werkomgeving’ en het werk van de aanklager werd bekritiseerd, waardoor hij de laagste loonsverhoging tot dan toe kreeg.
Een andere, vrouwelijke medewerker zou ook een tegenvallende salarisverhoging hebben gekregen en geklaagd hebben bij HR. Maar later zouden de aantijgingen zijn genoteerd als ‘valse en lasterlijke opmerkingen tegen de manager’. De aanklager eiste een onafhankelijk onderzoek, maar dat werd genegeerd. Naast de aanklager zouden in augustus ook zes andere mannen van 47 jaar of ouder zijn ontslagen, uit een team van tweehonderd mensen.

Wat eist de aanklager?

Volgens de aanklacht zouden de rechten van de man niet zijn beschermd en zou Activision ‘winst plaatsen boven mensen, door de oudere en beter betaalde executives te ontslaan’.
De aanklager wil nu vergoed worden door Activision Blizzard, om zijn ‘verlies in inkomsten, negatieve impact op de carrièreladder, reputatieschade, emotionele schade en onterecht ontslag’ te compenseren.