Open je auto en was je handen beter met iOS 14

News
dinsdag, 23 juni 2020 om 16:00
Tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC heeft Apple een aantal nieuwe besturingssystemen onthuld, waaronder iOS 14. iPhone-gebruikers met een kunnen binnenkort onder meer widgets tussen hun app-iconen plaatsen.
Met iOS 14 pakt Apple voor het eerst het iconenscherm van de iPhone compleet anders aan. Gebruikers kunnen gebruikmaken van de zogenoemde App Library. Hierin worden apps automatisch gesorteerd in grote mappen, met suggesties en recente apps. De vernieuwde widgets lijken op kleine apps op thuisschermen en kunnen meer informatie bevatten.
Het nieuwe besturingssysteem moet werken op de eerste en tweede generatie van de iPhone SE, 6S, 7, 8, X, XR, XS, 11 (Pro) en de zevende generatie iPod Touch. Naar alle waarschijnlijkheid komt de definitieve versie van iOS 14 in september 2020 uit. In die maand word ook de nieuwe iPhone 12 verwacht.

Slimmere Siri en Memoji in tijden van corona

Met iOS 14 wordt Siri een stuk slimmer. De virtuele assistent krijgt een nieuwe interface, waarmee het onder meer een offline werkende vertaal optie heeft. Ook kunnen iPhone-gebruikers video’s boven ander apps afspelen. Iets wat al langer op de iPad mogelijk is.
Naast Siri ontvangt ook de Berichten-app een upgrade. Gebruikers kunnen hun belangrijkste gesprekken bovenaan hun chatlijst pinnen, iets wat doet denken aan de optie op Whatsapp. Hiernaast hoopt Apple dat het meer overzicht kan creëren in groepschat. Chatters kunnen direct op specifieke berichten reageren.
ios 14 pinnedf1592909862
Nu er op steeds meer plekken een mondkapje moet worden gedragen, komt Apple met een nieuwe stijl voor Memoji. Met iOS 14 hebben gebruikers hun Memoji voorzien van een mondmasker. Hiernaast kan de Apple Watch bijhouden hoe lang iemand aan het handen wassen is. Met een timer moet het de handenwasser motiveren om zichzelf goed te reinigen.
ios 14 memoji mondmaskerf1592909874

Navigatie-update en CarKey

Apple Maps krijgt een aantal nieuwe functies. Helaas zullen deze nog niet in Nederland beschikbaar zijn. Onder meer in de VS, Canada, Ierland en het VK kunnen gebruikers aan de slag. Bij fietsroutes wordt er voortaan aangegeven of er een heuvel omhoog loopt. Hiernaast worden er oplaadpunten voor elektrische auto’s op een route aangegeven.
Ook onthulde Apple plannen voor de zogenoemde CarKey. Een systeem waarmee iPhone-gebruikers de app kunnen gebruiken als autosleutel. De CarKey kan zelfs worden gedeeld met bijvoorbeeld een vriend. Een beveiligd systeem moet er voor zorgen dat de wachtwoorden hiervoor beschermt blijven.
ios 14 carkeyf1592909886

Mini-apps en verbeterede privacy

iOS 14 brengt ook App Clips. Deze mini-apps maken het mogelijk om specifieke functies van een app te gebruiken, zonder dat het de hele app moet downloaden. Dit kan via Safari, berichten, Maps, NFC en QR-codes. App Cips kunnen maximaal een grote van 10MB hebben.
De verbeterde privacy-opties op iOS 14 moeten de gebruiker beter beschermen. Zo moeten apps bijvoorbeeld toestemming vragen, voordat zij gegevens specifiek voor gepersonaliseerde advertenties wil verzamelen. Ook kunnen apps vooraan een locatie delen, die ongeveer overeen komt met de daadwerkelijke. Hierdoor maakt de app niet de exacte locatie bekend.
ios 14 app clipsf1592909539

AirPods en slaaptracking

De AirPods-software krijgt een update, waarmee het automatisch wissel tussen apparaten automatisch gaat. Hierdoor hoeven gebruikers niet meer handmatig te selecteren tussen apparaten. Het geluid uit de AirPods gaat volgens Apple klinken alsof iemand zich in een bioscoop bevindt. Een soort algoritme moet hiervoor gaan zorgen.
Met watchOS7 kan een Apple Watch het slaapgedrag van de gebruiker volgen. Door vooraf aan te geven wanneer het wil slapen, minimaliseert het horloge, in samenwerking met de iPhone, afleidingen om rust te creëren. Aan de hand van bewegingen en ademritme, kunnen sensoren aangeven hoe diep de gebruiker in slaap was.

Populair Nieuws