Oorlog in de Formule 1: FIA en F1 liggen in de clinch

News
woensdag, 25 januari 2023 om 10:30
si202203270391 newsf1648716140
De FIA en de organisatie van de F1 zijn normaal twee partijen die met elkaar samenwerken. Het is nu alleen de oorlog in de Formule 1, want de twee organisaties liggen in de clinch met elkaar.
De Formule 1 wordt steeds populairder en er gaat veel geld om in de sport. Zoveel zelfs, dat er berichten naar buiten kwamen dat Saoedi-Arabië F1 wil overkopen voor maar liefst 20 miljard dollar. Dat werd gemeld in een artikel van Bloomberg.
Daar werd op gereageerd door Mohammed Ben Sulayem, de president van de FIA. In een reeks tweets vertelt Ben Sulayem dat potentiële kopers met meer moeten komen dan alleen geld als ze de Formule 1 willen overnemen. Een hoge investering betekent namelijk ook dat alles omtrent de sport ook in prijs zou stijgen, om de kosten eruit te kunnen halen. Dat is weer schadelijk voor het groeiende aantal fans.

F1 woest op de FIA

De reactie van de FIA-president is alleen opmerkelijk, aangezien er nog geen officiële reactie was vanuit de organisatie van F1 en Liberty Media, de huidige eigenaar van de Formule 1. Die partijen zijn dan nu ook woest op Ben Sulayem, omdat het suggereert dat Liberty Media van plan is om de sport te verkopen. In een brief hebben F1 en de eigenaar harde woorden voor de FIA.

“Dit gaat voorbij de grenzen van van de overeenkomst met de FIA en de contractuele rechten van de organisatie. De FIA is aansprakelijk voor de schade die Liberty hiervan ondervindt.”

De brief stelt verder dat alleen de Formule 1 het recht heeft om ‘de commerciële rechten van het F1 kampioenschap te exploiteren’. Volgens de organisatie heeft de FIA slechts ‘een minimale rol’ in het beheer van het eigendom van de sport. De brief wordt afgesloten met zeer duidelijk woorden aan het adres van Ben Sulayem: “We hopen dat het niet nodig is om dit onderwerp nogmaals aan te kaarten.”