Onthult een patent hier al de PS5 Pro?

News
maandag, 03 augustus 2020 om 9:00
ps5 logof1582113891
Sony is nog volop bezig met de release van haar next-gen console, de PlayStation 5. Achter de schermen lijkt er al aan een PS5 Pro gewerkt te worden. Er is namelijk een patent opgedoken die een high-end PS5 met meerdere GPU's suggereert.
Het patent, op naam van Sony Interactive Entertainment LLC (San Mateo, CA, US) ,is in januari 2019 al ingediend, maar dook pas een paar dagen geleden op. Hierin wordt een aantal mogelijkheden voor een krachtige console besproken. Een van de mogelijkheden is het gebruik van een dual-GPU waardoor de performance van de console vele malen hoger zou worden.
In het patent wordt uitgebreid gesproken over de mogelijkheden van meerdere GPU's die samen moeten werken met lokale en netwerktoegang tot de secundaire GPU. Dit zou twee dingen kunnen betekenen: één console met meerdere GPU's of een console die een GPU gebruikt vanuit de cloud voor meer rekenkracht. In het patent wordt zelfs besproken dat de extra GPU zou kunnen worden geleverd door de PlayStation Now servers en niet door lokale hardware.
Hoe dan ook lijkt het patent zich voornamelijk op rekenkracht te richten. Als je de afbeeldingen van het patent bekijkt zie je daarnaast ongebruikelijke schema's voorbij komen. Eentje duidt zelfs op twee GPU's op één element in de console, die dan samen het RAM-geheugen en memory controller gebruiken.

Ook een eenvoudiger 'stick' concept besproken

Een ander onderdeel van het patent suggereert weer op een uitgeklede versie van de PS5. Nu krijgt de console al twee varianten, waarvan eentje zonder schijflade uitgebracht zal worden, maar toch is ook dit stuk van het patent interessant. In dit gedeelte wordt namelijk ook gehint op een kleinere, minder krachtige versie van de console.
Dit gedeelte van het patent zou nog kunnen duiden op een project Hobart-achtig idee. Dit gebruikte Microsoft een tijd geleden en is in feite een stick die je in je tv steekt om zo games te kunnen streamen. Als Sony dit in ontwikkeling heeft, kan het zomaar zijn dat we straks een PlayStation Now stick krijgen en daarmee een streamingdienst voor Sony games. Dit zou uiteindelijk zelfs in televisies voorbij kunnen komen als app, zoals Netflix en Amazon Prime Video dit zijn.
Wat Sony precies met het patent zal gaan doen is voorlopig nog koffiedik kijken. Daarbij is het maar de vraag óf Sony er daadwerkelijk iets mee gaat doen. Voor nu ligt de focus in ieder geval nog volop op de PS5 release, waarover wij je hier al het nieuws op een rij hebben gezet.