Nvidia RTX 3080 crasht games bij bepaalde kloksnelheid

  Eigenaren van de gloednieuwe Nvidia RTX 3080 zijn niet bepaald blij. Bepaalde kaarten lijken namelijk in games te crashen, wanneer een bepaalde kloksnelheid wordt bereikt.

  Nvidia

  De Nvidia GeForce RTX 3080 werd gelanceerd op 17 september, dezelfde dag dat de pre-orders live gingen voor de PlayStation 5. De lancering van beide apparaten was ook vergelijkbaar, want in slechts enkele minuten waren alle exemplaren van de RTX 3080 uitverkocht of konden mensen zelfs de website van webshops en Nvidia niet bereiken.

  Na de lancering waren er dus veel potentiële kopers die naast het net visten, maar ook de mensen die wel een videokaart wisten te bemachtigen zijn niet allemaal blij. Hoewel de RTX 3080 namelijk een enorm hoge framerate weet te behalen op 1440p en 4K, blijken sommige varianten van de videokaart niet stabiel te zijn. Meerdere gebruikers melden dat games crashen en Igor’s Lab lijkt de oorzaak te hebben gevonden.

  Probleem op het gebied van hardware?

  De website claimt dat games standaard crashen bij een gebooste kloksnelheid van 2Ghz, maar opvallend genoeg gebeurt dat niet bij alle modellen van de RTX 3080. Zo heeft de Founder’s Edition, de eigen variant van Nvidia, het probleem niet, evenals de de kaarten van ASUS. De goedkope modellen van andere board partners kampen er alleen wel mee, waaronder Zotac, waarschijnlijk door lage kwaliteit condensators. Daarmee lijkt het probleem ook lastig op te lossen door bijvoorbeeld een driver update. Wel kunnen spelers hun videokaart minder hoog laten klokken, maar dat gaat weer ten koste van de prestaties. De verschillende board partners willen vooralsnog niet reageren op het probleem.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.