Nieuwe details over de PS5 release zien er slecht uit

  Volgens een nieuw rapport van Bloomberg is Sony nog steeds van plan om de PS5 release dit najaar door te laten gaan. Door het coronavirus zal er wel het een en ander veranderen. Zo gaat de lancering van de nieuwe Sony-console slechts in gelimiteerde oplage plaatsvinden volgens meerdere bronnen van Bloomberg.

  Volgens de insiders van Bloomberg gaat Sony veel minder consoles produceren voor de lancering van de PS5 later dit jaar. De productie voor het eerste jaar zou een stuk lager zijn dan bij eerdere consolegeneraties. Dit heeft te maken met de keuze van het bedrijf om tijdens de eerste productieronde slecht een bepaald aantal consoles te produceren.

  De keuze zou te maken hebben met de productiekosten van de console. Deze zouden vrij hoog zijn, waardoor Sony de console met een hoge prijs zou gaan lanceren. Hierbij wil Sony een balans slaan tussen vraag en aanbod en dus voorkomen dat er te veel "dure" consoles geproduceerd worden die vervolgens in de schappen blijven liggen.

  Een precies aantal is niet gegeven, maar naar schatting gaat Sony in haar fiscale jaar (dat eindigt op 31 maart 2021) slechts 5 tot 6 miljoen PS5 consoles produceren. Toen de PS4 in 2013 lanceerde werd de console in haar eerste twee kwartalen meer dan 7,5 miljoen keer verkocht.

  Coronavirus heeft impact

  Volgens de insiders heeft het coronavirus ook enige impact voor Sony. Dit zou alleen niet te maken hebben met de productie van de PS5, maar met de promotie van de console. De promotionele plannen voor de console zouden flink op de schop zijn gegaan door COVID-19, waardoor de DualSense ineens op de PlayStation Blog verscheen. Bloomberg zegt dat dit niet de bedoeling was en dat de onthulling op gehaaste manier kwam.

  Wel geven de bronnen aan dat het virus nog voor problemen kan zorgen voor de productie van de PlayStation 5. In maart waren er bijvoorbeeld plannen voor vergaderingen over de business-strategie van de PS5, maar die konden door het coronavirus niet doorgaan. Ook bij Sony moet iedereen namelijk vanuit huis werken.

  Prijs en uitstel

  Bloomberg stelt dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de lancering van de PS5 wordt uitgesteld. Dit zou alleen gebeuren als rivaal Microsoft eerst zou besluiten om de console uit te stellen volgens de gesproken bronnen. Tot die tijd zou Sony van plan zijn om de PS5 wereldwijd gelijktijdig dit najaar uit te brengen.

  Wat de prijs precies gaat worden is nog onduidelijk, want ook dit zou door het coronavirus nog kunnen veranderen. Waar de insiders wijzen op een hoog prijskaartje, denken analisten dat de prijs wel mee kan vallen. Mits Sony en Microsoft beide haar consoles uitbrengen, zou het volgens analisten goed mogelijk kunnen zijn dat beide consoles met verlies verkocht worden.

  Damian Thong, analist van Macquarie Capital, stelt dat de consoles voor 450 dollar (wat in Europa waarschijnlijk neerkomt op 450 euro) verkocht kunnen worden. Dat dit voor verlies zou zorgen, zouden de bedrijven voor lief nemen volgens de analist.

  Dit artikel is op 12 juni 2020 bijgewerkt.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.