Nieuwe Avatar sloopt bioscopen in Japan

News
maandag, 02 januari 2023 om 22:00
avatar 2 estreno disney plusf1700578007
Walt Disney’s Avatar: The Way of Water crashte screeningapparatuur in sommige theaters door heel Japan en bezorgde technische problemen tijdens het kritieke openingsweekend in het land.
Het publiek dat het vervolg van Avatar wilde kijken, ging naar social media om abrupte annuleringen te melden en personeel verontschuldigde zich voor machineproblemen terwijl ze geld teruggaven. Minstens één theater verlaagde de framesnelheid van de film met de helft om de film normaal te kunnen vertonen.

Hoge framesnelheid

De tweede Avatar-film, een van de duurste producties in de geschiedenis van Hollywood, maakt gebruik van veel nieuwe visuele technologieën, waardoor een 3D-indeling met een hoge framesnelheid waarvoor veel informatie snel moet worden verwerkt niet goed gaat. Het lijkt te komen door de traagheid van de Japanse bioscoopindustrie om te upgraden naar de meest up-to-date apparatuur.
United Cinemas Co weigerde commentaar te geven op de kwestie. Sommige van hun schermen werden genoemd door fans die waren afgewezen voor hun geboekte Avatar-voorstelling. De specifieke oorzaak van de technische problemen blijft onduidelijk, maar een theater in Nagoya omzeilde de hindernissen door terug te treden van de gespecifieerde 48 frames per seconde naar de traditionele filmische 24 fps.

Vakantieseizoen

Deze problemen komen op het slechtste moment voor de Cameron-film, die sommige bezoekers teleurstelde tijdens het openingsweekend aan de kassa en nu heeft hij te maken met een verstoord vakantieseizoen, in een land van enthousiaste bioscoopbezoekers. Dat kan verder wegen op de aandelenkoers van Disney, die dit jaar met 45% is gedaald.
In de Nederlandse bioscopen is Avatar: The Way of Water sinds begin december te zien in 3D en 4D zonder enige problemen bij de bioscopen, wat een geluk. Tot wanneer de film te zien is in de bioscopen is niet duidelijk. Hopelijk krijgen de Japanse bioscoopbezoekers snel de kans op de prachtige film op het grote scherm te bekijken.