Nederlandse cameraman wint grote prijs voor Oppenheimer

News
maandag, 19 februari 2024 om 12:00
oppenheimer st 1 jpg sd high copyright 2022 universal studios all rights reservedf1708335777
Gisteravond was het tijd voor de BAFTA’s, de grote Britse prijzen voor de filmwereld. Daar mocht de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema eindelijk een grote prijs in ontvangst nemen met Oppenheimer.
Naast prestigieuze prijzen als de Oscars en Golden Globes worden elk jaar ook de BAFTA’s uitgereikt - de British Academy Film Awards. De gouden ‘maskers’ die worden uitgedeeld worden fel begeerd door regisseurs, acteurs en andere leden van de filmwereld.
De Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema was al drie keer eerder genomineerd voor een BAFTA in de categorie beste cinematografie, maar elke keer viste hij naast het net. Met zijn nominatie dit jaar voor Oppenheimer is de cameraman wel eindelijk in de prijzen gevallen en mocht hij zijn eerste BAFTA in ontvangst nemen zondagavond.
Het is niet de eerste film die Van Hoytema heeft gemaakt samen met Christopher Nolan. Twee eerdere nominaties waren namelijk ook al voor Nolan films, Interstellar en Dunkirk om precies te zijn. Met zijn werk kan Van Hoytema later dit jaar ook een Oscar winnen, want daar is hij ook genomineerd voor zijn camerawerk.

Nog meer prijzen voor Oppenheimer

Van Hoytema was niet het enige crewlid van Oppenheimer dat het podium op mocht komen om een masker in ontvangst te nemen. De film van Nolan won namelijk in totaal zeven awards, waaronder voor beste film, beste acteur (Cillian Murphy) en beste bijrol (Robert Downey Jr.).
In totaal was Oppenheimer dertien keer genomineerd. Dat is hetzelfde aantal nominaties dat de film voor de Oscars heeft gekregen, waardoor het de topfavoriet is om daar de meeste prijzen te winnen.

Populair Nieuws