Nederlander opgepakt in enorme cybercrimezaak

News
dinsdag, 25 juli 2023 om 10:00
wpa2 lek laat hackers wereldwijd afluisteren 119903 1f1690271601
Er is een Nederlander aangehouden in een grote cybercrimezaak. Eerder dit jaar werd een grote markt voor persoonsgegevens opgerold door de FBI. Een Nederlandse grootgebruiker van die markt is vorige week opgepakt.
Eerder dit jaar werd het online platform Genesis Market opgerold, waar cybercriminelen de gegevens van mensen konden kopen en verkopen. Wereldwijd werden meteen veel aanhoudingen en doorzoekingen gedaan. In Nederland werden bijvoorbeeld meteen al 17 mensen aangehouden, maar de zaak loopt nog steeds.
Vorige week is bijvoorbeeld één van de grootste kopers op Genesis Market aangehouden. Het gaat om een 32-jarige man die tienduizenden euro’s uitgaf op de markt. Hij is daarmee in ieder geval de grootste Nederlandse gebruiker van Genesis Market en hoort misschien wel tot de 10 grootste gebruikers wereldwijd, zo vertelt Ruben van Well van het cybercrimeteam van de politie aan de NOS.
Met de gegevens die verhandeld werden op Genesis Market konden criminelen zich voordoen als een ander. Zo konden ze bijvoorbeeld op naam van hun slachtoffer spullen bestellen uit webwinkels. Ook werden hele bankrekeningen geplunderd. Dat gold ook voor belegginsrekeningen en crypto-wallets.

Zo check je of je slachtoffer bent in deze cybercrimezaak

Genesis Market was een enorm platform voor het verhandelen van gegevens en potentiële slachtoffers hadden vaak niet door dat hun gegevens waren gestolen. Als je wil controleren of jouw gegevens op de markt te vinden waren, kan dat via deze link. Er wordt dan gecontroleerd of je e-mail adres in de data van Genesis Market voorkomt. Al ruim 11.000 kregen op deze manier te horen dat ze slachtoffer waren.