Microsoft wil Windows naar de cloud verplaatsen

News
woensdag, 28 juni 2023 om 14:30
2021 06 24 microsoft windows 11f1634815794
Het kan zijn dat Windows in de toekomst ingrijpend gaat veranderen. Het besturingssysteem is nu misschien nog geïnstalleerd op je computer, maar Microsoft wil dat veranderen. Het is de bedoeling dat Windows naar de cloud verhuist.
In de rechtszaak van de FTC tegen Microsoft rondom de overname van Activision Blizzard, wordt ook onder de loep gelegd hoe Microsofts gaming-divisie zich verhoudt tot andere takken van het bedrijf. Uit een document dat daarbij boven tafel is gekomen blijkt dat Microsoft grote plannen heeft voor Windows (via The Verge). Het is namelijk de bedoeling dat het mogelijk wordt om het hele Windows-besturingssysteem van de cloud naar een apparaat te sturen.
Microsoft biedt zoiets al aan voor zakelijke klanten. Maar er wordt bijvoorbeeld al gewerkt aan een integratie van Windows 365 met Windows 11. Binnenkort wordt het bijvoorbeeld mogelijk om op een PC met Windows 11 meteen een cloud-PC te booten, in plaats van dat dat pas kan wanneer je lokale versie van Windows 11 al is opgestart.
Wanneer Microsoft Windows 365 wil uitbreiden naar particuliere gebruikers is onduidelijk. het staat nog omschreven als een plan voor de lange termijn. Het ziet er dus naar uit dat je voorlopig gewoon Windows op je PC kunt installeren. Er zijn zelfs al geruchten dat er een opvolger van Windows 11 in de maak is.

Microsoft voelt druk door Chromebooks

De wens om Windows een clouddienst te maken zou ook te maken hebben met de concurrentie. De goedkope, cloudgerichte Chromebooks die je tegenwoordig kunt kopen zijn een bedreiging voor de commerciële waarde van Windows. Door Windows meer op de cloud te richten is het de bedoeling dat het besturingssysteem weer waardevoller wordt voor het bedrijfsleven.