Is 2023 het beste jaar in gaming ooit aan het worden?

Article
woensdag, 28 juni 2023 om 15:00
tears of the kingdom armf1683724728
2023 is alweer bijna op de helft. Met nog een paar dagen te gaan, is het jaar alweer door de helft. Dat betekent dat we al een beetje de balans op kunnen maken van het jaar in gaming en we kunnen wel alvast stellen dat 2023 één van de beste jaren in gaming ooit aan het worden is. Waarom? Dat legt ondergetekende je graag haarfijn uit.
2023 is op de helft en dat betekent dat we al tal van grote en kleine games hebben mogen spelen. Die vertellen op zichzelf al grotendeels waarom dit jaar uitzonderlijk goed is. De titels spreken namelijk voor zich, al helemaal als we het baseren op de gemiddelde scores van Metacritic.
En dan hebben we nog niet eens alle toffe remasters benoemd, zoals de geliefde Persona 4 Golden en Persona 3 Portable. Of het geslaagde vervolg op Star Wars Jedi: Fallen Order die we ook wel kennen als Star Wars Jedi: Survivor. En natuurlijk kunnen we het succesverhaal van Hogwarts Legacy ook niet vergeten.
2x1 nswitch octopathtravelerii image1600wf1679997282

Diversiteit ten top

Al die hoge scores maken vooral duidelijk dat ontwikkelaars dit jaar met een stortvloed van kwaliteit komen, maar dat is slechts een deel van het verhaal. Wie naar het bovenstaande lijstje kijkt, ziet vooral ook dat de diversiteit enorm opvalt. Er is eigenlijk voor ieder wat wils.
Wie zich wil verliezen in een open-wereld kan kiezen voor Harry Potters toverwereld of het gigantische Hyrule, terwijl fans van horrorgames met remakes van de twee grootste smaakmakers uit het genre aan de slag kunnen. Anderzijds hebben JRPG-fans de keuze uit een actievolle variant met Final Fantasy XVI of voor de klassieke turn-based-actie van Octopath Traveler II. Om nog maar te spreken over vechtfans die met Street Fighter 6 genieten en nog kunnen uitkijken naar nieuwe delen van Mortal Kombat en Tekken.

Veel om naar uit te kijken

Over die nieuwe games gesproken, dat is een andere reden waarom we nu mogelijk al het label kunnen plakken op hoe goed het jaar in gaming wordt in 2023. Met titels als Starfield, Marvel’s Spider-Man 2 en Super Mario Bros. Wonder aanstaande is het wel duidelijk dat dit najaar nog enorm veel te bieden heeft om naar uit te kijken. En dan hebben we het puur over de grootste klapper van iedere platformhouder.
Ook op het gebied van third-parties zijn er namelijk tal van redenen om enthousiast te worden. Zo komt Alan Wake II na meer dan een decennium uit, krijgt Cyberpunk 2077 een enorme uitbreiding en schotelt Ubisoft met Assassin’s Creed Mirage eindelijk weer een kleinere, meer traditionele ervaring voor. Anderzijds staan Armored Core VI: Fires of Rubicon en Baldur’s Gate 3 op de planning, verschijnt Pikmin 4 nog en is Sea of Stars één van de meest veelbelovende indiegames die dit jaar nog uit moet komen.
starfield gameplay 11 juni 2023f1686505873

Slag om de arm

Natuurlijk is het nog lastig te zeggen of al deze titels stuk voor stuk toppers worden die schouder aan schouder kunnen staan met wat er al verschenen is. Dat antwoord hebben we nog niet, maar er is reden om enthousiast te zijn. 2023 brengt namelijk het hele jaar door grote titels uit waardoor er aan speelplezier geen gebrek is en je ieder moment van het jaar iets hebt om naar uit te kijken.
Dat gevoel ontbrak nog weleens in een jaar als 2018 of zelfs 2022. Laatstgenoemde kennen we natuurlijk allemaal als het jaar waarin Elden Ring uitkwam, maar naast die titel van FromSoftware en God of War Ragnarok zijn er slechts weinig titels die op hetzelfde niveau zitten.
Al met al mag het dus duidelijk zijn dat 2023 nu al een enorm goed jaar is voor games. Of het iconische jaren als 2004 of 2017 zal overstijgen moet uiteraard blijken en zal ook voor iedereen anders zijn. Wel mag gesteld worden dat het voor eenieder lastig gaat worden om zijn top 10-lijst te maken met beste games van 2023. Wat een jaar zeg!

Populair Nieuws