Microsoft brengt speciale AI om Word toegankelijk te maken voor slechtzienden

  Goed nieuws voor de slechtzienden onder ons. Microsoft heeft namelijk verbeteringen voor Word aangekondigd die het voorslechtzienden een stuk makkelijker gaat maken om het programma te gebruiken. Een speciale AI moet daarvoor gaan zorgen.

  Microsoft gaat het plan uitvoeren met Azure AI (kunstmatige intelligentie). De AI kan een afbeelding volgens Microsoft 'net zo goed beschrijven als een mens'. Zo heeft een team onderzoekers binnen Microsoft een AI gebouwd dat bijschriften van afbeeldingen erg nauwkeurig kan beschrijven. Met deze verandering hoopt Microsoft het tekstverwerkingsprogramma Word voor nog meer mensen toegankelijk te maken.

  Momenteel is het systeem alleen nog intern uitgetest en naar verwachting wordt het eind dit jaar uitgerold naar Microsoft Word, maar ook Outlook en Powerpoint.

  Gaat het werken?

  In het verleden waren er al verschillende AI-systemen die hetzelfde konden bewerkstelligen, maar dit werkte vaak toch niet erg lekker. We hebben het bij XGN nog niet kunnen testen, maar als we Microsoft mogen geloven dan zou het systeem nu flink verbeterd moeten zijn. Voor slechtzienden onder ons zou het natuurlijk fijn zijn als dit ook daadwerkelijk goed werkt, zodat deze groep beter kan functioneren met de programma’s.

  Het zijn zware tijden, zeker voor slechtzienden

  Mocht de nieuwe AI werken, dan is het voor veel slechtzienden een meevaller die ze goed kunnen gebruiken. Het coronavirus raakt ons bijna allemaal, maar voor deze groep is het vaak nog een stuk lastiger. Recent kwam er dan ook een veel gedeelde oproep met de noodkreet dat slechtzienden nu letterlijk en figuurlijk in een zwart gat terechtkomen.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.