M1 Ultra-chip minder krachtig dan Apple beweert

News
vrijdag, 18 maart 2022 om 13:30
De Mac Studio is nu uit en dus kan men uitgebreid aan de gang om deze computer te testen. Bijkomend detail is dat dat ook betekent dat Apple’s M1 Ultra chip aan de tand gevoeld kan worden. Het blijkt alleen dat deze chip lang niet zo goed is als Apple belooft.
Bij de onthulling van de M1 Ultra beweerde Apple dat deze sneller was dan de zwaarste GPU van het moment. Daarmee doelde de techgigant op de RTX 3090 van Nvidia. Dat is nogal een claim, dus geen wonder dat men graag wilde weten of dat klopte.
The Verge voerde een uitgebreide vergelijking uit tussen de M1 Ultra en een PC met een RTX 3090, i9-10900 CPU en 64 GB RAM. Het resultaat was niet heel gunstig voor Apple. De M1 Ultra was namelijk op geen enkele manier sneller of beter dan de RTX 3090.

Geen gunstige metingen voor M1 Ultra

De metingen werden uitgevoerd in Geekbench 5 met de graphics-software Metal en de game Shadow of the Tomb Raider. Bij Metal klokte de RTX bijna dubbel zoveel als de M1 Ultra. In Shadow of the Tomb Raider haalde de M1 Ultra 60 fps bij 4K resolutie, terwijl de RTX bij dezelfde instellingen bijna 30 frames per seconde meer haalt.
Nu is de Mac Studio geen computer die is ontworpen om optimaal te werken voor gaming, dus dat hij het in Shadow of the Tomb Raider niet zo lekker doet is geen verrassing. Toch blijkt uit beide tests vrij duidelijk dat de M1 Ultra absoluut niet beter presteert dan de RTX 3090. Daarmee is Mac Studio niet per se een slechte computer, maar als je een heel zware GPU nodig hebt zijn er betere opties.