Lucasfilm wordt aangeklaagd vanwege rugzak van Indiana Jones

News
vrijdag, 21 juli 2023 om 18:00
indiana jones and the dial of destiny st 22 jpg sd high 2023 lucasfilm ltd tm all rights reservedf1689950858
Lucasfilm wordt aangeklaagd vanwege een opmerkelijk voorwerp in Indiana Jones and the Dial of Destiny: de rugzak van de beroemde avonturier.
Bij het maken van een film komt er veel kijken, helemaal wanneer een film zich niet afspeelt in de tegenwoordige tijd of in een compleet andere wereld. Alle props om de film in een juiste setting te krijgen moeten namelijk worden gemaakt, gekocht of een mix van beide. Dat laatste lijkt te zijn gebeurd bij Indiana Jones and the Dial of Destiny.
De Amerikaanse tassenmaker Frost River claimt namelijk dat één van hun rugzakken, de Geologist Pack, is gebruikt in de nieuwste Indiana Jones film. Ook zouden andere producten van het bedrijf in de film zitten. Frost River sleept Lucasfilm nu voor de rechter voor het gebruik van de producten, zo meldt The Hollywood Reporter.
Normaal zou je verwachten dat een bedrijf blij is met gratis publiciteit in een grote film - normaal betalen bedrijven daar juist veel geld voor - maar Frost River is voornamelijk ontevreden hoe de producten zijn ingezet. De labels van het merk zouden namelijk zijn verwijderd en ondertussen heeft Lucasfilm een samenwerking opgezet met Filson, een directe concurrent van Frost River.

Valse advertenties?

In de reclamecampagne van Filson wordt Indiana Jones duidelijk gebruikt en er is zelfs een shot te zien van de rugzak, die naar verluidt door Frost River is gemaakt. Consumenten zouden daardoor denken dat de rugzak van Filson is, terwijl die in werkelijkheid door de concurrent zou zijn gemaakt.
De tassenfabrikant claimt dat Lucasfilm en Filson daarmee de Lanham Act hebben geschonden. Als compensatie wil het Frost River, dat zichzelf omschrijft als ‘een klein Amerikaanse bedrijf’, compensatie zien van minimaal 75.000 dollar, onkostenvergoeding voor advocaten en andere gemaakte kosten en ‘overige maatregelen die de rechtbank gerechtvaardigd en passen acht’.