Lewis Hamilton doet boekje open over moeilijke jeugd

News
dinsdag, 24 januari 2023 om 9:30
m323656f1657727246
Lewis Hamilton heeft zeven wereldtitels en talloze records in F1 te pakken, maar vroeger kreeg de Brit een stuk minder respect. De coureur heeft nu een boekje open gedaan over zijn moeilijke jeugd.
Door de jaren heen heeft Lewis Hamilton er geen geheim van gemaakt dat hij het slachtoffer is geweest van racisme. Niet alleen in de motorsport, maar ook toen hij opgroeide op school. In de nieuwe podcast van Jay Shetty is de zevenvoudig wereldkampioen nu dieper ingegaan op zijn jeugd en wat hij allemaal heeft moeten doorstaan.
Volgens Hamilton was zijn schooltijd ‘de meest traumatiserende en moeilijkste periode’ van zijn leven. Toen hij zes jaar oud was werd hij al veel gepest door zijn leeftijdsgenoten en bewust overgeslagen. Zo hij werd hij bij het voetballen altijd als laatste of helemaal niet gekozen, ondanks dat hij beter was dan anderen. Het pesten ging daarnaast van kwaad tot erger.

“Er werden dingen naar mij gegooid, zoals bananen. En mensen die zo makkelijk het N-woord gebruikten en mij een halfbloed noemden. Je weet gewoon niet waar je bij hoort, dat was voor mij moeilijk.”

Hamilton kreeg tijdens zijn schoolperiode ook niet de steun van volwassenen die hij nodig had. De Brit vertelt dat hij ‘het altijd had gedaan’ in de ogen van de leiding, waardoor hij constant op het matje werd geroepen. Op zijn zestiende kwam Hamilton erachter dat hij dyslectisch is, wat het leren nog een stuk moeilijker maakte.

Vechten tegen racisme

Met zijn traumatische ervaringen is het ook niet zo vreemd dat Hamilton er alles aan wil doen om de wereld te veranderen. Zo is hij een commissie begonnen om racisme in de Formule 1 te achterhalen en tegen te gaan. Ook zet hij zich op andere manieren in om diversiteit in de racewereld te promoten, aangezien Hamilton één van de weinige donkere coureurs in de sport is.