Kan de Xbox Series X je gaming PC vervangen?

News
maandag, 11 juli 2022 om 15:00
xbox series x0f1582274529
De Xbox Series X is een behoorlijk krachtig apparaat, maar de meeste consoles worden uiteindelijk toch overschaduwd door een gaming PC. Maar het blijkt dat de Xbox Series X misschien toch interessant is voor PC-games. Het blijkt namelijk dat je Windows aan de praat kunt krijgen op de console.
Daarbij moet wel gezegd worden dat we het niet hebben over Windows 10 of 11, maar om Windows 98. Digital Foundry besloot om te testen of het een deze oude versie van Windows kon laten draaien op Xbox Series X en dat lukte aardig. Je kunt op die manier zelfs wat klassieke games spelen.
Hoewel Microsoft doorgaans probeert om te zorgen dat oudere games werken in nieuwere versies van Windows, is dat naarmate games ouder worden steeds minder haalbaar. Sommige titels zijn dan ook alleen op oudere versies van Windows speelbaar, die nu redelijk lijken te draaien op een Xbox Series X, zij het via emulation.
Dat is namelijk het addertje onder het gras: Windows 98 draait niet native op de Xbox Series X. Dat betekent ook dat het spelen van games op deze manier niet optimaal is. Omdat de games draaien op een geëmuleerde versie van Windows vraagt het geheel veel rekenkracht. Dat doet weinig goeds voor de prestaties van de games.

Windows 98 op Xbox niet haalbaar voor consument

Een andere kanttekening is dat dit hele circus alleen mogelijk is via de Developer Mode van Xbox. Om die te activeren moet je in een betaald programma van Microsoft zitten. Voorlopig is het spelen van Windows 98-games op een Xbox dan ook vooral een leukigheidje en geen serieuze optie voor emulation. Maar wie weet wat er in de toekomst mogelijk wordt via eventuele console-mods.