Iron Man-acteur: “Mijn beste werk wordt niet erkend”

News
maandag, 15 januari 2024 om 16:00
robert downey jr zal tony stark binnenkort nog een keer vertolken 154625 1
Veel mensen hebben jarenlang genoten van het MCU. Maar het is geen geheim dat bepaalde mensen in de filmwereld hun neus ophalen voor superheldenfilms. Iron Man-acteur Robert Downey Jr. heeft daardoor het idee dat zijn beste werk nauwelijks erkenning krijgt.
Veel critici zijn niet snel onder de indruk van superheldenfilms. Door de jaren heen zijn er ook veel beroemde filmmakers geweest, zoals Martin Scorsese, die kenbaar hebben gemaakt geen hoge dunk te hebben van Marvel. Maar Robert Downey Jr. heeft daardoor het idee dat zijn beste werk genegeerd wordt.
In de podcast Literally! laat Downey Jr. weten dat hij “in de Marvel-cocon” het beste werk dat hij misschien ooit zal doen heeft geleverd. Maar dat is volgens hem “onopgemerkt gebleven door het genre”. Zijn vertolking van Iron Man is inderdaad geliefd onder fans, maar acteurs kunnen zelden rekenen op awards-nominaties voor films in genres als actie, science fiction, fantasy of superhelden.
De eerste rol die de acteur speelde nadat hij afscheid nam van Iron Man was trouwens een grote flop, namelijk Dolittle. Maar Downey Jr. heeft geen spijt van die film, die hij ook zelf co-produceerde. Door het falen van die film waren zijn zelfvertrouwen en zekerheid van Marvel in een keer weg en moest hij weer openstaan om verder te leren als acteur.

Robert Downey Jr. nu wel grote kanshebber voor awards

Of Iron Man de beste rol is van Robert Downey Jr. is een kwestie van smaak. In het Awards-circuit wordt zijn vertolking van Lewis Strauss in Oppenheimer in ieder geval beter gewaardeerd. De acteur won daarvoor een Golden Globe en het lijkt waarschijnlijk dat hij er ook een Oscar-nominatie voor in de wacht sleept.