iPhone 15 met USB-C-port onthuld door Apple

News
woensdag, 13 september 2023 om 9:30
apple iphone 15 pro lineup color lineup geo 230912f1694590450
Het zal er al een tijdje aan te komen, maar Apple heeft dinsdagavond de verschillende modellen van de iPhone 15 officieel onthuld. En de grootste verandering is natuurlijk de overstap naar USB-C.
Elk jaar komt Apple rond de periode van september en oktober met de onthulling van de nieuwe iPhone en gisteravond was het zover voor de nieuwe iPhone 15 line-up. Net zoals vorig jaar komen er vier verschillende modellen: de iPhone 15, 15 Plus, 15 Pro en 15 Pro Max.
Alle modellen zijn uitgerust met een USB-C-port, vanwege de nieuwe wet die in 2024 van kracht gaat in de EU. De iPhone 15 en 15 Plus hebben grotendeels hetzelfde design als de iPhone 14, maar ze hebben deze keer wel een Dynamic Island gekregen, een feature die vorig jaar alleen voor de Pro-modellen was. Hetzelfde geldt voor de chipset, want de iPhone 15 en 15 Plus krijgen een A16 chip. Volgens Apple gaat de accu van de smartphone nu ‘de hele dag mee’.
De grootste upgrade voor de iPhone 15 en 15 Plus zit hem in de camera. Het nieuwe model gaat van een 12 megapixel naar een 48 megapixel camera. Ook zit er een 12 megapixel ultrawide camera in, die geschikt is om telephotos mee te maken. Verschillende features voor de camera, zoals Night Mode, Live Photos en Action Mode, hebben allemaal upgrades gekregen.

Grotere upgrades voor iPhone 15 Pro

Waar de normale iPhone 15-modellen geen schokkende veranderingen hebben gekregen, gaan de Pro-modellen wel een stukje verder. Zo is de behuizing deze keer gemaakt van titanium en worden ze uitgerust met een A17 Pro chip. Volgens Apple zorgt die chipset de beste performance in een smartphone ooit en kan het zelfs de strijd aan ‘met high-end PC’s’.
De iPhone 15 Pro en Pro Max hebben daarnaast geen ringer switch meer, maar in plaats daarvan een zogeheten Action Button. Die kan je zelf instellen voor verschillende functies. Standaard is het nog een ringer switch, maar je kan er bijvoorbeeld ook de camera mee openen, je zaklamp mee gebruiken en meer.
De USB-C-port op de Pro-modellen is ook anders dan de normale iPhone 15. Zo ondersteunt de port een transfer speed van 10Gbps, waardoor je snel je foto’s en video’s van je iPhone kan overzetten naar een ander apparaat.
De iPhone 15 komt uit op 15 september. Het normale model is verkrijgbaar vanaf 969 euro, het Plus-model vanaf 1119 euro, de Pro vanaf 1229 euro en de Pro Max vanaf 1479 euro.