Intel moet Nederlands bedrijf 2,2 miljard betalen

News
woensdag, 03 maart 2021 om 15:00
instagram laptopf1623071548
Intel moet diep in de portemonnee graven voor het gebruiken van een Nederlands patent. Naar Intel wordt weinig geluisterd en gaat nu in hoger beroep om de absurde eis tegen te gaan.
Tijdens een rechtszaak heeft chipmaker Intel behoorlijk slecht nieuws gekregen. Intel moet namelijk volgens een Texaanse jury een gigantisch bedrag van 2.18 miljard dollar (omgerekend zo’n 1.8 miljard euro) betalen. Aan wie moet Intel dit reuze bedrag betalen? Zij denkt dat het gaat om een patenttrol, een klein bedrijf dat ooit een idee voor chips heeft bedacht en nu ineens geld wilt ontvangen omdat het patent nu onterecht wordt gebruikt door Intel.
Intel geeft niet snel op en besluit dan ook om in hoger beroep te gaan. Intel is niet het enige mega bedrijf dat problemen heeft in een rechtszaak, Apple werd eerder deze maand ook al voor de rechter gehaald. Volgens Bloomberg gaat het om een discussie tussen Intel en een bedrijf genaamd VLSI Technology. VLSI Technology zou enkele patenten in hadden hebben die oorspronkelijk van een Nederlands bedrijf NXP afkomen, een aftakking van Philips.
wat is het beste gaming laptop merk 136278

Welk patent gaat het om?

Intel zou per ongeluk gebruik hebben gemaakt van de beschermde technologie bedoeld om de chips ‘krachtiger en sneller’ te maken, zo beslist de jury. Intel was bereid daar ruim 2,2 miljoen dollar voor te betalen maar dat bedrag werd ietsje opgeschroefd. Intel moet nu 1.5 miljard dollar betalen voor inbreuk op een patent en 675 miljoen dollar op een ander patent aan VLSI Technology.
Volgens Intel Speelt VLSI alleen een vies spelletje en is het een typische patenttrol, zij zou niets anders doen dan andere bedrijven aanklagen voor inbreuk op ‘hun patent’. Het is nog afwachten hoe het hoger beroep af gaat lopen, maar Intel gaat er alles aan doen om niet te hoeven betalen aan VLSI Technology.