Influencers zeggen te stoppen met nepvolgers en neplikes na waarschuwing

News
zaterdag, 12 maart 2022 om 8:00
pexels cristian dina 1851415f1647001216
Zes influencers die op grote schaal neplikes en nepvolgers kochten, zeggen daarmee te zijn gestopt nadat ze door de Autoriteit Consument & Markt op de vingers waren getikt, aldus de ACM.
De zes influencers posten onder andere over mode, fitness, voedsel en kunst. In totaal heeft de toezichthouder tienduizenden kopers van neplikes en nepvolgers erop gewezen dat ze consumenten misleiden. Daar vielen niet alleen influencers onder, maar ook bedrijven. Gaan de bedrijven en influencers door met het kopen van likes en volgers, dan riskeren ze een boete.
Een groot aantal volgers en likes op bijvoorbeeld Facebook, Instagram en Youtube maakt het makkelijker om meer mensen te bereiken. Ook lijken ze zo betrouwbaarder. Influencers verdienen aan een groter bereik op social media, doordat ze sponsors meer geld kunnen vragen.

Misleiden van consumenten

ACM-bestuurslid Cateautje Hijmans van den Berg legt uit waarom het kopen van neplikes en -volgers niet mag:

‘’Bedrijven en influencers die spullen verkopen of promoten, mogen geen neplikes of nepvolgers inzetten om hun socialmedia-profiel betrouwbaar of populair te laten lijken. Met het bewust inzetten van neplikes en nepvolgers worden consumenten misleid. We hebben nu ook op grote schaal kopers van neplikes en nepvolgers gewaarschuwd. We hopen dat ze beseffen dat het ‘pimpen’ van je profiel met nepvolgers en neplikes niet door de beugel kan.’’

- ACM-bestuurslid Cateautje Hijmans
Ook de bedrijven die de neplikes en -volgers verkopen werden door de ACM aangesproken. De bedrijven zeggen te stoppen met hun praktijken. De meesten van hen zouden de waarschuwing ook hebben doorgegeven aan hun klanten.
Wie neplikes of nepvolgers voor persoonlijk gebruik koopt, dus zonder commercieel oogmerk, heeft niets van de toezichthouder te vrezen. Dit valt namelijk niet onder het misleiden van consumenten. Wel overtreed je de regels van de platforms zelf, waardoor je je account kan kwijtraken.

Populair Nieuws