Alle veranderingen voor F1 2022 op een rijtje

Article
zaterdag, 12 maart 2022 om 9:00
rsz vr 191116 bragp487951f1585049969
Op 20 maart begint het nieuwe seizoen van de Formule 1. Het nieuwe seizoen zal dan ook weer een hoop nieuwe veranderingen bevatten om de races nog spannender te maken. Maar wat zijn deze veranderingen precies? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

De auto’s

Eén van de grootste veranderingen in het nieuwe Formule 1-seizoen is de terugkeer van het grondeffect. Door kleine tunnels onderaan de vloer van de wagens worden de wagens als het ware naar de grond gezogen. Sinds 1982 zijn deze tunnels verboden in de F1, maar dit jaar kunnen we het effect weer verwachten. Het grondeffect wordt nu minder beïnvloed door vervuilde lucht, waardoor het voor de coureurs ook gemakkelijk wordt om hun voorgangers te volgen.
Het ontwerp van de achtervleugel is ook helemaal vernieuwd. Het nieuwe ontwerp zou ervoor zorgen dat de vuile lucht geen afleiding zal zijn voor de wagens, maar juist hoog in de lucht wordt gestuurd waardoor niemand er last van heeft. Tot slot zullen de wagens ook nieuwe banden krijgen. Voorheen werd er in de Formule 1 jarenlang gereden op 13 velgen van 13 inch, maar deze zullen aankomend seizoen worden vervangen door exemplaren van 18 inch.
ferrari g4a6c008f9 1920f1657798771

Meer races

In 2022 zal er een recordaantal races worden verreden in de Formule 1. Dit jaar zullen er namelijk maar liefst 23 races plaatsvinden. Er staat ook een nieuwe race op de lijst van de Grands Prix: de Grand Prix van Miami zal in mei gereden worden in de Amerikaanse staat Florida. Verder zullen de races in Canada, Singapore, Australië en Japan weer gereden worden, nadat deze twee jaar op rij door het coronavirus niet zijn gereden. De Grand Prix in Rusland zal daarentegen niet doorgaan, omdat het land Oekraïne is binnengevallen. De Formule 1 wil voorlopig niks meer met Rusland te maken hebben en heeft daarom ook het contract met Rusland beëindigd.
Verder zullen we dit jaar waarschijnlijk ook meer sprintraces zien in de Formule 1. Deze werden vorig jaar geïntroduceerd tijdens drie raceweekenden, om te zien of het concept geschikt is voor bredere toepassing komend jaar. De Formule 1 wilde eigenlijk zes korte races op zaterdag organiseren, maar kon daarover geen akkoord bereiken met de teams. Nu zullen er dus drie sprintraces plaatsvinden op Imola, de Red Bull Ring en Interlagos.
drive to survive s2 gaslyf1614159917

Veiligheid

In 2022 wordt er ook weer een nieuwe stap gezet om de sport nog veiliger te maken. Het chassis zal dit jaar bijvoorbeeld nog strengere crashtests ondergaan. Na de zware crash van Romain Grosjean eind 2020 zijn er ook extra veiligheidsmaatregelen getroffen zodat de brandstoftank bij een ernstige crash niet meer doormidden kan scheuren.

Ook zijn er veranderingen die moeten zorgen dat zijwaartse crashes beter worden opgevangen. De neus van de auto's is namelijk langer gemaakt. Dit leidt er wel toe dat het gewicht van de auto’s is toegenomen. Dit jaar zullen de wagens namelijk minimaal 795 kilo wegen, terwijl dit vorig jaar 752 kilo was.

Populair Nieuws