Indies onder de loep: Hades, Georifters, Moero Crystal H

News
zondag, 01 november 2020 om 16:00
hades bannerf1603881404
Bij XGN spelen en reviewen we vaak de grootste games van de grote studios. Maar, van tijd tot tijd nemen we ook de ruimte om kleinere Indie-games te spelen. Daar laten we jullie graag van meegenieten.

Hades


Hades is de nieuwe indie-hit van SupergiantGames. Die ken je wellicht nog van Transistor en Bastion. Ook als je Hades ziet herken je de hand van de makers onmiddelijk. Het perspectief is isometrisch, de graphics van hoge kwaliteit en de gameplay speelt heerlijk. Hades is een zogenaamde Roguelike, wat betekent dat je er vanuit mag gaan dat je regelmatig het loodje legt, maar dat je ook je karakter steeds iets sterker kan maken, om zo te proberen steeds verder in het spel te komen. In Hades is dit uitstekend en geloofwaardig in het verhaal uitgewerkt. Tenminste, als je in de Griekse mythologie gelooft. Jij bent immers Zagreus, de zoon van Hades, God van de onderwereld. Recalcitrant als je bent, probeer je onder het juk van je vader uit te komen en heb je gezworen te ontsnappen uit de hel, op zoek naar je moeder.

Daarvoor zal je de krochten van de Hel moeten doorkruisen, waarbij Hades alles in het werk zal stellen om je tegen te houden. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen: je krijgt onderweg regelmatig hulp van de Griekse goden, die je een boon geven, een gunst. Die gunsten kunnen uiteenlopen van een sterker wapen, resistentie tegen schade, of andere handige offensieve of defensieve middelen.

Hades ken bijzonder veel diepgang en mogelijkheden om te ontdekken en je karakter mee uit te bouwen. je ontmoet menig illuster figuur uit de Griekse mythologie en maakt regelmatig een praatje met ze. Je kan een band met ze proberen op te bouwen door ze te feteren op nectar, waarbij je vaak een beloning terug kan zien. Als je -wat regelmatig gebeurt- het loodje legt, keer je terug naar de rivier de Styx, waarna je weer in het paleis van Hades verschijnt. Een illusie armer, maar nog steeds even gedreven om de bovenwereld te bereiken.

Hades is een game die je vele uren geboeid zal houden, net zoals Hades Zagreus in zijn greep houdt. Als je na vele uren proberen eindelijk de bovenwereld bereikt hebt, denk je maar aan één ding: Nog een keer! En dat tekent het beste hoe goed deze game eigenlijk is.

Hades is verschenen op Steam/Epic Store (20,99€) en op de Switch voor 24,99.

Moero Crystal H

Sexy anime meisjes, een verhaal over een bra of darkness en panties of light, je hoeft niet diep te graven om te weten waar het om draait in Moero Crystal H, sex en nauwelijk verhulde verwijzingen daarna. Een typisch Japanse anime game dus. Moero Crystal heeft veel parallellen met onder anderen Monster Monpiece. De game kwam oorspronkelijk uit voor de PS Vita, maar kreeg alleen een Japanse versie. Nu wordt de tijd blijkbaar rijp geacht voor een wereldwijde editie, en wel voor de Switch dit keer.
Jij bent Zenox, een jonge man die naar de stad Arthenon trekt, op zoek naar je vader. Terwijl je door de stad dwaalt ben je getuige van de diefstal van de 'bra of darkness'. Dit relekwie zorgt voor balans in de wereld, zolang deze samen met de 'panties of light' gedragen wordt. De duistere BH wordt gestolen door een al even duister figuur, die vervolgens monster meisjes in zijn macht probeert te krijgen door ze de BH aan te trekken. Eenmaal bevangen door het slechte zullen ze jou en je partner, Luanna direct aanvallen. Jullie zetten de achtervolging in op die duistere figuur in de hoop de duistere BH terug te veroveren. Daartoe zal je vele Monster meisjes moeten zien te verslaan, wat in typische anime stijl gaat: probeer eerst hun kleren van hun lijf te rukken, om daarna op 'spannende' plekjes te wrijven, zodat de dames opgewonden worden en de wil om te vechten verliezen. Daarna kan je ze de 'panties of light' aandoen, om ze te genezen.
Zoals gezegd, de game windt er geen doekjes om, dit is een fanservice aan pubers die hun fantasie helemaal los kunnen laten gaan. Onder die enorm dikke sexuele laag zit in de basis een dungeon-crawler. Je doorloopt standaard 2D dungeons op zoek naar de meisjes en de volgende stap in het verhaal, terwijl je onderweg random encounters uitvecht. De gevechten zijn redelijk basis, maar desalniettemin behoorlijk pittig. Zelfs op de alagste moeilijkheidsgraad kunnen gevechten makkelijk in een fiasco uitlopen, waarna het save-systeem niet echt mee blijkt te werken: je kan slechts op bepaalde plekken in de dungeons opslaan.
Grafisch is Moero Crystal H prima op orde en ook het touch-screen wordt prima gebruikt voor de gameplay als je een van de dames onder handen neemt. Toch zijn de dungeons zelf wat te simpel en de gevechten wat aan de moeilijke kant voor dit type game.
Moero Crystal H is verrijgbaar op de Switch voor € 39,99.

Georifters

Georifters is een platformer game waarbij je de platforms kan manipuleren. Jij bent Candy en moet door diverse bubbelwerelden zien te manouvreren. Dit doe je door met je speciale bubblegum kannon platformen te duwen, trekken, omver te werpen en te draaien zodat je bij bijzondere kristallen kan komen. Alleen als je die kristallen verzamelt kan je verder komen. De game beslaat zes werelden, 30 levels en elk level bestaat uit 10 kamers. Genoeg te puzzelen dus! Kom je er in je eentje niet uit, dan biedt de game ook co-op en zelfs multiplayer aan, maar de kans dat je iemand online treft is vrij klein, tenzij je afspreekt.
Georifters is schattig vormgegeven maar in de uitwerking nodeloos frustrerend. Zo is je bubblegum kannon na drie keer schieten leeg en moet hij even opladen. Geen idee waarom, het komt praktisch nooit voor dat je die snelheid nodig hebt. Bovendien is de game wel erg 'zoet', alles draait om snoep. Wel prettig is dat je levens die je onderweg bijna gegarandeerd kwijt raakt aan spikes of andere gevaren vrij makkelijk kan aanvullen, op veel plekken zitten hartjes verborgen. Het level doorzoeken kan dus voordelig zijn, ook als je de uitgang al hebt weten te bereiken.
Georifters lijkt zich op een wat jongere doelgroep te richten, maar is daarvoor eigenlijk net niet soepel genoeg in zijn gameplay. De game is verschenen op Steam, Xbox, PlayStation en heeft recentelijk zijn weg naar de Nintendo Switch gevonden.

Dat waren de Indie-games voor deze keer

Mochten jullie zelf een leuke indie-game gespeeld hebben, dan horen we dat natuurlijk graag. Ook als jullie 'verzoekjes' hebben, laat het ons dan weten. dan kijken we of we die de komende periode kunnen behandelen.

Populair Nieuws