Honderden Peter R. de Vries aanslag filmpjes verwijderd van YouTube

News
woensdag, 07 juli 2021 om 10:00
youtube stopt met losstaande youtube gaming app 151169
YouTube heeft honderden filmpjes van de aanslag op Peter R. de Vries verwijderd van haar platform. Zo laat Rachid Finge, communications manager bij Google & YouTube Nederland weten, via Twitter. Het platform treedt actief op tegen de verspreiding van de beelden rondom de aanslag.
In de late uren van dinsdagavond, na de aanslag op Peter R. de Vries, zijn honderden filmpjes op socialemedia gedeeld rondom de aanslag op de misdaadverslaaggever. De video werd ook veel verspreid via YouTube, maar het platform van Google treedt hard op tegen de verspreiding van de beelden.
De filmpjes werden door omstanders gemaakt en circuleerden al snel via social media. Op de beelden is de plek van het misdrijf te zien, evenals de gewonde misdaadjournalist op wie de aanslag gepleegd werd. Verspreiding van dit soort video's, waarin gewelddadige of bloederige beelden voorkomen, zijn op YouTube niet toegestaan.

Aantal video's van Peter R. de Vries aanslag onduidelijk

Volgens een woordvoerder van Google is hetzelfde filmpje vooral vaak op YouTube gedeeld en vervolgens ook weer offline gehaald. Het is niet bekend hoe vaak de video bekeken is of hoeveel verschillende video's er op YouTube zijn gepubliceerd. Bij YouTube krijgen gebruikers die dit soort video's delen standaard eerst een waarschuwing, waarna bij meerdere overtredingen het account wordt opgeschort.
De politie van Amsterdam riep dinsdagavond in een persconferentie al op om beelden van de aanslag niet via sociale media te delen. Tijdens de persconferentie werd ook bekendgemaakt dat Peter R. de Vries momenteel nog steeds vecht voor zijn leven en zwaargewond is. Bij de aanslag op zijn leven werden vijf schoten gelost volgens omstanders.