Column: Stop met het verspreiden van video's van Peter R. de Vries op social media

Article
woensdag, 07 juli 2021 om 10:30
whatsappf1593000231
Er is wat mis met ons. Er is wat mis met social media. En er is heel wat mis met die combinatie, een soort giftige cocktail. Gisteravond kwam het nieuws naar buiten dat Peter R. de Vries is neergeschoten. Heel heftig. Maar onbegrijpelijk: mensen die hem gefilmd hebben terwijl hij gehavend op de grond lag én mensen die dit zijn gaan verspreiden op social media.
STOP.
Echt waar, mensen, stop daarmee. Het gebruik van social media is een raar iets. Ik ben er zelf ook debet aan: onzin posten, eten, dan ben ik weer hier, dan ben ik weer daar. Alsof het iets uitmaakt. Nee. Maar ik heb mezelf wel vanaf het begin voorgenomen om social media te gebruiken als een positief platform. De vraag of dat niet voor een vertekend beeld zorgt en er misschien mensen zijn die geestelijk een klap van de molen krijgen - na alleen maar roze berichten op hun timeline - laat ik even voor nu in het midden. Daar gaat het niet om.
Waar het wel om gaat, is dat ik gisteravond onethische dingen ben tegengekomen op internet, vooral op Twitter: Mensen die video’s verspreiden nadat Peter R. de Vries in zijn lichaam is geschoten.

Geen toegevoegde waarde

Dan denk ik meteen al: wat bezielt iemand om, terwijl iemand vecht voor zijn leven, dat te gaan filmen? Met welk doel? Beter reanimeer je hem, ga je de dader proberen te vangen, zorg je in ieder geval niet dat je onnodig in de weg loopt. Weet ik veel wat, doe iets met je leven. Maar niet dit.
Het heeft zero toegevoegde waarde. Je bent een nul. Een nono. En dit geldt minstens voor iedereen die bedacht heeft om de beelden te gaan verspreiden. Is het sensatie? Kick je erop om iemands bloed te zien? Heb je zo’n hekel aan Peter R. de Vries dat je dit móét delen? Kon je niet beter het EK kijken, Italië versus Spanje – een interessantere strijd wellicht? Daar draait het immers om: doorgaan naar de volgende ronde van een grote wedstrijd.
Al die mensen die de beelden verspreid hebben via Twitter, op Whatsapp, Telegram en al die andere bronnen: u verdient geen schoonheidsprijs. U gaat niet door naar de volgende ronde. Ik besef heel goed dat er mensen tussen zitten die geen kwade intenties hebben, echt wel. Maar toch wil ik ook deze doelgroep aanspreken: denk na voor je wat plaatst, deelt en stel jezelf de vraag: wat is de toegevoegde waarde? Wie maak ik hiermee blij? Geloof mij maar, minder dan je denkt.
pexels giftpunditscom 1310534f1625645666

Een schokkende video

Ik kreeg zelf ongevraagd de video toegestuurd. Ik dacht: leuk, een video, vast van een kat. Ik heb een soort van verslaving op social media door kattenvideo’s en foto’s te plaatsen, misschien omdat ze zo lief en onschuldig zijn. We leven immers in een wereld die al anderhalf jaar lang centraal staat vol met scheuren en littekens. Bedankt Covid. Al bleek dat, voordat ik de kans kreeg in te grijpen, een video zich automatisch afspeelde, waar het hoofd van Peter. R de Vries volop in beeld was.
Van schrik liet ik de telefoon vallen, waardoor ik gelukkig de rest van de beelden niet heb gezien. Ik hoef dat niet te zien. Stuur me maar een foto hoe hij eruit zag als drag queen, veel beter. Ik heb de persoon gestuurd dat ik het niet netjes vind, dat: a. ik er niet op zit te wachten ongevraagd schokkende beelden te krijgen b. het onethisch vind dat mensen dit maar blijven verspreiden.

Leren van fouten

Ik snap dat we fouten maken. NU.nl maakte zich er schuldig aan: plaatste een foto van hoe Peter R. de Vries in een nare houding op de grond lag. Het kan niet. Dat werd daar op de redactie ook bedacht, want binnen no time was de foto – gelukkig - aangepast. Ik moet er niet aan denken: ben je een dierbare van hem, weet je niet wat er aan de hand is zie je opeens zo’n foto op NU.nl. Dan komt horror wel heel dichtbij.
Enfin, fouten maken mag. Maar laten we leren van dit en gewoon stoppen. Stop met die sensatiemakerij. Het gaat hier om een mensenleven. Dat heeft niets te maken met wat je van de beste man vindt. Dit gaat verder dan dat. Dit gaat over hoe we social media, Whatsapp en al dit soort kanalen gebruiken als kippen zonder koppen. Tijd om nu een vuist te maken voor de toekomst en dit niet weer te doen.
En kom zo meteen niet aanzetten met: XGN is toch een entertainment website? Moet er niet wat over games, films of tech verschijnen? Nee, lieve mensen. Dít is het onderwerp van de dag. Dít is wat ons allemaal bezighoudt. En gezien we regelmatig diverse artikelen schrijven over wat ‘trending’ is op social media, maak ik graag een uitzondering om hierbij stil te staan.
Laten we nu duimen dat het allemaal goed gaat komen met Peter R. de Vries. Hopelijk houdt het nu niet op. Om in zijn eigen woorden te spreken: ‘Maar er is meer.’ Laten we het hopen.