Harry Potter-acteur Robbie Coltrane overleden

News
zondag, 16 oktober 2022 om 13:30
hagrid robbie coltranef1665916757
Robbie Coltrane, de Schotse acteur die bij het grote publiek bekend is als Hagrid uit de Harry Potter films, is vrijdag overleden op 72-jarige leeftijd.
Zijn agent, Belinda Wright, bevestigt in een persbericht dat de van oorsprong Schotse acteur afgelopen vrijdag is overleden in een ziekenhuis in Falkirk, Schotland. Ze beschrijft Coltrane als een 'uniek talent' en voegt toe dat zijn rol als Hagrid 'wereldwijd plezier heeft gebracht aan kinderen en volwassenen'. Robbie Coltrane laat zijn zus Annie Rae na, evenals zijn kinderen Spencer en Alice en hun moeder Rhona Gemmel.

Overleden Robbie Coltrane had indrukwekkende carrière

Coltrane werd geboren op 30 maart 1950 in Rutherglen, een klein Schots dorpje. Zijn echte naam is eigenlijk Anthony Robert McMillan. Hij begon zijn lange en indrukwekkende acteer carrière op de televisie, in shows als Play for Today en Alfresco. Een van zijn eerste grote rollen is die als psycholoog Dr. Eddie "Fitz" Fitzgerald in de series Crackers. Die rol levert hem maar liefst drie BAFTA awards op.
Het grote publiek kent Robbie Coltrane voornamelijk van zijn rol als Rubeus Hagrid in de verfilmingen van de Harry Potter-reeks of als ex-KGB agent Valentin Zukovsky in diverse James Bond films, tegenover de toenmalige 007 Pierce Brosnan.