Hamilton wil F1-regels veranderen om dominantie te voorkomen

News
donderdag, 24 augustus 2023 om 9:30
lewis hamilton max verstappen fernando alonso gp australie 2023f1684851726
Lewis Hamilton heeft zeven jaar lang van een dominante auto mogen genieten, maar de coureur maakt nu de andere kant van het verhaal mee. De Brit snapt dat dominantie niet leuk is voor de fans en wil de regels dan ook veranderen.
Het einde van de dominantie van Mercedes kwam in 2021, waarbij Red Bull Racing op gelijke hoogte kwam met het team van Lewis Hamilton. Het resulteerde in een extreem spannend seizoen, waarbij Max Verstappen de titel wist te winnen in de laatste ronde van de laatste race - inclusief de nodige controverse.
Sindsdien is Red Bull alleen het dominante team geworden, met alleen tegenstand van Ferrari in de eerste helft van 2022. Geen enkel team komt meer in de buurt en dat is goed te zien aan de resultaten dit jaar. Alle races zijn namelijk gewonnen door Verstappen en Sergio Perez.
Volgens Hamilton is het niet de schuld van Red Bull Racing dat ze zo dominant zijn, maar de coureur wil een aanpassing van de regels om dominantie te voorkomen. En dat zegt de zevenvoudig wereldkampioen niet omdat hij nu niet meer in de snelste auto rijdt, zo stelt hij in gesprek met M4 Sport.

“Als sport moeten we de regels beter maken, zodat we fans niet een heel tijdperk beroven van een spannende strijd om de winst tussen meerdere teams.”

Budget cap de reden voor dominantie?

Eén van de redenen waardoor het nu moeilijk is geworden om een team als Red Bull Racing af te stoppen, is volgens Hamilton de budget cap. Die maatregel is juist geïntroduceerd om teams dichterbij elkaar te brengen, doordat teams als Mercedes, Ferrari en Red Bull Racing niet tientallen of honderden miljoenen euro’s extra kunnen uitgeven dan andere teams.
Het veld in de Formule 1 ligt momenteel ook dichterbij dan ooit, met Red Bull als enige uitzondering. Als je het team van Max Verstappen zou schrappen uit 2023, dan eindig je met misschien wel één van de spannendste seizoenen ooit.

Populair Nieuws