Halo-componisten klagen Microsoft aan om royalties

News
vrijdag, 11 februari 2022 om 16:30
halo infinite reviewf1638747741
Marty O’Donnell en Mike Salvatori, de componisten achter de muziek van de eerste Halo-games, klagen Microsoft aan, zo meldt Eurogamer. Het bedrijf zou volgens hen al sinds het begin van de franchise verzuimen om de juiste royalties te betalen. Ze willen nu dat alles alsnog goed geregeld wordt.
Volgens Marty O’Donnell en Mike Salvatori ontvangen ze al twintig jaar te weinig royalties voor hun Halo-muziek. Al in 2020 hebben ze hier een aanklacht over ingediend bij de rechtbank, maar het lijkt er nu op dat er mogelijk inderdaad een rechtszaak van komt. O’Donnell en Salvatori proberen ook om de release van de Halo tv-serie te blokkeren.
Volgens O’Donnell en Salvatori was hun aanvankelijke overeenkomst met Bungie dat hun muziek met een licentie in Halo kon worden gebruikt. Dat betekent dat de componisten eigenaar blijven van de muziek en royalties moeten ontvangen voor het gebruik. Microsoft beweert dat de muziek geldt als ‘work-for-hire’, wat zou betekenen dat Microsoft de volledige rechten heeft.
O'Donnell en Salvatori zijn daarnaast niet blij dat ze niet meer genoemd worden in de credits van recente projecten, zoals Halo Infinite en de aankomende tv-serie. Ook hierom zijn ze boos op Microsoft.

Verwarring om contract componisten

Volgens O’Donnell komt het hele gedoe voort uit een misverstand dat ontstond toen Microsoft Bungie overnam. Microsoft was volgens hem niet op de hoogte van hoe muziekrechten werken en wist niet wat voor contract er opgesteld moest worden. Pogingen van O’Donnell om de boel op orde te krijgen werden lang genegeerd.
Door de jaren heen hebben O’Donnell en Salvatori wel geld ontvangen, maar volgens hen kloppen de bedragen niet met wat er uiteindelijk is overeengekomen tussen de componisten en Microsoft. Bovendien laat Microsoft nooit in detail zien hoe het bedrag dat naar de componisten gaat is berekend. O’Donnell en Salvatori willen dat de licentieovereenkomst die volgens hen is aangegaan in acht wordt genomen.