GTA had bijna geen sequels gekregen

News
dinsdag, 29 november 2022 om 13:00
gta 5 karaktersf1648131627
GTA is momenteel één van de meest populaire en succesvolle game-franchises. Toch had de reeks bijna geen sequels gekregen door het rommelige begin van de eerste game.
Het is anno 2022 lastig om een wereld zonder GTA voor te stellen. De reeks is namelijk enorm invloedrijk geweest op de game-industrie en de titels blijven enorm populair. Zelfs ruim negen jaar na lancering trek GTA 5 nog steeds dagelijks tienduizenden spelers aan. En dan is GTA 6 ook nog eens van de most anticipated games van het moment.
Toch hadden we bijna een wereld met maar één Grand Theft Auto gehad. In een interview met BBC 5 vertelt Colin Macdonald, één van de ontwikkelaars van het origineel, dat er niet veel vertrouwen was in de toekomst van GTA bij DMA Design - het huidige Rockstar North. Er waren op dat moment zeven games in ontwikkeling bij de studio en GTA werd gezien als de titel die waarschijnlijk het minst succesvol zou zijn.

“Dat komt doordat, middenin in de ontwikkeling, de richting voor de game nog helemaal niet duidelijk was. De game was ook heel erg buggy. Je kon het niet spelen voor meer dan een paar minuten voordat het crashte. Dus zeker aan het begin was er weinig vertrouwen in GTA.”

Onverwacht succes voor GTA

Ondanks het stroeve begin werd de eerste GTA toch nog een succes. De titel werd niet extreem goed ontvangen door critici, maar de exemplaren vlogen wel over de toonbank. In minder dan een jaar na release waren er al één miljoen exemplaren verkocht en GTA kreeg zelfs een prijs, omdat het meer dan 17 miljoen dollar verdiende in 1998.
Destijds waren dat enorme bedragen voor Rockstar, al valt dat tegenwoordig in het niet in vergelijking met de nieuwe games. GTA 5 had in 2018 al een omzet van ongeveer 6 miljard dollar en de game blijft maar geld in het laatje brengen.