Grote daling omzet Huawei door zwarte lijst VS

News
vrijdag, 31 december 2021 om 10:30
huawei p40 pro cameraf1587214835
De omzet van Huawei zijn het afgelopen jaar sterk gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. De grote reden daarvoor is de zwarte lijst waar het techbedrijf op is gezet door de Verenigde Staten.
In een nieuwjaarsboodschap heeft Guo Ping, de bestuursvoorzitter van Huawei, geen goed nieuws. Ping laat namelijk weten dat het Chinese techbedrijf in 2021 een omzet had van 634 miljard yuan, omgerekend zo’n 88 miljard euro. Dat is een flinke daling ten opzichte van 2020 met maar liefst 29 procent. Dat meldt WTVB. Volgens Ping ligt de daling van de inkomsten wel in lijn der verwachtingen.
De daling komt door een groot gedeelte door de internationale problemen die Huawei heeft gekregen door de handelsban met de Verenigde Staten. In 2019 heeft Donald Trump het Chinese bedrijf namelijk op een zwarte lijst gezet, omdat Huawei zich naar verluidt schuldig maakte aan spionage. Daardoor kan Huawei geen handel meer voeren met belangrijke bedrijven als Google voor de Android-software.

Besturingssysteem zonder Google apps

Sindsdien is Huawei wel bezig geweest om haar eigen software uit te brengen voor haar nieuwe smartphones en smartwatches. Die apparaten missen daardoor alleen wel features die veel gebruikers gewend zijn, zoals Google apps als YouTube en toegang tot de Play Store. Door het coronavirus zijn de verkopen binnen China ook nog eens omlaag gegaan.
Om de lagere verkopen op het gebied van smartphones op te vangen, is het Huawei wel op zoek gegaan naar andere manieren om inkomsten binnen te halen. Zo werkt het bedrijf hard aan gezondheidstechnologie en is het ook gekomen met haar eerste gaming monitor, de Huawei MateView GT.