Uitgevers krijgen hoge boete door 'Geo-Blocking'

News
donderdag, 21 januari 2021 om 16:00
xgn google image
Een schrikbarend grote boete voor Valve, Capcom, Bandai Namco, Focus Home, Koch Media en ZeniMax van 7,8 miljoen euro staat voor de deur. De genoemde partijen hebben gebruik gemaakt van zogenaamde 'geo-blocking'. Dit is volgens de Europese Commissie een overtreding van de wetten van de EU. Wat dit voor gevolgen heeft moeten we nog gaan zien.

Grote boetes uitgedeeld bij onder andere Steam, Capcom en Bandai Namco door geo-blocking

Geo-Blocking is een systeem waarbij platformen zoals Steam ervoor zorgen dat gebruikers in bepaalde landen een bepaalde prijs moeten betalen, die specifiek gemaakt is voor dat land. Hierdoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een game te kopen in een ander land, waardoor deze misschien goedkoper zou zijn. De Europese Commissie heeft een persbericht naar buiten gebracht waar onder andere Capcom, Valve en Bandai Namco deze geo-blocking regels hebben overtreden, door op basis van locatie andere prijzen getoond te hebben.
Alle genoemde uitgevers zullen meewerken met de commissie en krijgen een verlaagde boete die zij moeten betalen. De enige die hier buiten de boot valt is Valve. Dit bedrijf krijgt een boete van ruim 1,6 miljoen euro. Laten ze dat maar uit het potje voor de nieuwe Half Life-game halen. Die komt er toch niet snel.
bethesdaxbox herof1600695174

Eerdere boetes liepen op tot 3 miljoen

Als we nog even de loep vergroten op Valve zien we nog meer grote boetes die het bedrijf heeft moeten betalen. Zo kreeg Valve al eerder een boete van 3 miljoen Australische Dollars van de Australian Competition and Consumer Commission in 2016. Hier werd Valve beschuldigt door een valse of misleidende representatie van de Australian Consumer Law, omtrent het restitutiebeleid.
Het is niet de eerste grote boete die wordt uitgedeeld aan dit soort bedrijven en het zal zeker ook niet de laatste zijn.

Populair Nieuws