Groot Roblox lek legt data van 4000 ontwikkelaars op straat

News
vrijdag, 21 juli 2023 om 17:00
robloxf1635494592
Ontwikkelaars van de populaire app Roblox kunnen het beste hun digitale gegevens en profielen beveiligen. Door een groot lek bij Roblox liggen namelijk de data van 4000 ontwikkelaars op straat.
Met Roblox kunnen ontwikkelaars relatief makkelijk allerlei soorten games maken. Door de extreme populariteit van het platform - Roblox had in 2020 maar liefst 164 miljoen maandelijkse gebruikers - komen er dan ook veel ontwikkelaars op af. Het platform ligt alleen vaak ook onder vuur, vanwege de lakse houding ten opzichte van online veiligheid. Ook nu is het weer raak.
Roblox heeft namelijk last gehad van een enorm datalek. Volgens PC Gamer zijn de gegevens gelekt van 4000 ontwikkelaars die aanwezig zijn geweest op de Roblox Developer Conference tussen 2017 en 2020. Onder de gegevens vallen namen, telefoonnummers, emailadressen, geboortedata en woonadressen.
In een verklaring bevestigt een woordvoerder van Roblox dat er inderdaad ‘ongeautoriseerde toegang’ is geweest.

“Roblox is zich bewust van een beveiligingsprobleem van een derde partij waarbij er ongeautoriseerde toegang was tot beperkte persoonlijke informatie van een subset van onze creator community. Degenen die zijn getroffen zullen een e-mail ontvangen met daarin de volgende stappen die we nemen om hen te ondersteunen. We zullen waakzaam blijven in het controleren en doorlichten van de cyberbeveiligingshouding van Roblox en onze externe leveranciers.”

Een oud datalek

Dat er gegevens zijn verzameld van voor 2020, komt door de website haveibeenpwned dat het lek niet recent is geweest. Roblox zou al in december 2020 zijn gehackt en de data is pas eerder deze week beschikbaar gemaakt door cybercriminelen.
Volgens Troy Hunt, de maker van haveibeenpwned, was het lek al bekend in 2021, maar Roblox heeft die informatie nooit publiekelijk gedeeld, noch de bestolen ontwikkelaars ingelicht. Nu zijn alle getroffen accounts wel op de hoogte gesteld door het bedrijf.