Gratis PS Plus game was 'vernietigend' voor de ontwikkelaar

News
woensdag, 13 april 2022 om 16:30
oddworld soulstormf1614324692
Via PlayStation Plus kunnen abonnees games uittesten die ze normaal niet snel kunnen spelen. Een gratis PS Plus release kan alleen ook desastreuze gevolgen hebben, zo laat ontwikkelaar Oddworld Inhabitants weten.
Het is meer dan eens gebeurd dat een game ineens extreem populair wordt dankzij PS Plus. De abonnementsdienst van Sony heeft geregeld namelijk een aantal pareltjes er tussen zitten, die normaal niet snel massaal gespeeld worden. Maar omdat ze via PlayStation Plus gratis te krijgen zijn, komt daar verandering in.
Dat was ook het geval voor Oddworld Soulstorm, de nieuwste game in de Oddworld-franchise. De reden dat de game gratis te krijgen was via PS Plus, is omdat ontwikkelaar Oddworld Inhabitants in de problemen kwam met de financiering. Zo laat oprichter Lorne Lanning weten bij de Xbox Expansion Pass podcast. Er was niet genoeg geld om de game af te maken, maar gelukkig dook Sony om met een zak geld om de rest te financieren, mits de game op launch day ook via PS Plus te krijgen zou zijn.
Volgens Lanning zou dat geen enkel probleem zijn, omdat de release van Oddworld Soulstorm gepland stond voor januari 2021. Op dat moment waren er nog veel problemen met de levering van de PlayStation 5, waardoor de studio dacht dat Oddworld Soulstorm maar weinig gedownload zou worden in de eerste gratis maand. Maar toen werd de game uitgesteld tot april, met extreme gevolgen voor de ontwikkelaar.

PS Plus reden voor succes

Lanning was dus niet bepaald blij met het record aantal downloads, maar Oddworld Soulstorm is niet de eerste game die extreem veel gratis is binnengehaald via PS Plus. Rocket League en Fall Guys konden namelijk op een soortgelijk ontvangst rekenen. De ontwikkelaars van die games zijn daar alleen zeer blij mee geweest, omdat het volgens hen instrumentaal is geweest voor het opbouwen van een player base.
Rocket League en Fall Guys zijn alleen wel online games die gemaakt zijn met veel updates en microtransacties in het achterhoofd. Oddworld Soulstorm is daarentegen een singleplayer game met geen alternatieve mogelijkheden om inkomsten te genereren.

Populair Nieuws